Danes sem se malce poigrala z novimi moldi oziroma modelčki Mod Podge. V oči mi je padel tisti z otroškimi motivi, ker se mi zdi še najbolj uporaben.V originalu ima Mod Podge za omenjene modelčke predvideno posebno maso, ki jo stisnete skozi nekakšno pištolo, ker pa tega pri nas ni na zalogi, sem se odločila, da preskusim drug postopek. Zakaj ne bi v modelček vlila topel emboss prah? Kaj torej potrebujemo: Silikonski mold Mod Podge Emboss prah Osnove za uhane, prstane, broške…

MAV_4705 [ustvarjalni blog]

Najbolje bi bilo, če bi imela majhno kovinsko posodico ali majhen krožniček iz alu folije (kot so alu posode ali pladnji za enkratno uporabo), ker pa ničesar podobnega ni bilo pri hiši, sem uporabila kar enega od silikonskih modelčkov za muffine. Vanj stresemo čajno žličko in pol emboss prahu in postavimo na vročo ploščo na štedilnik. Pazite, da plošče ne segrejete maksimalno, raje začnite na nižji. Sama sem uporabila srednje gretje, sicer je emboss prah zavrel, posledično pa je bilo v njem preveč mehurčkov.

MAV_4614 [ustvarjalni blog]

MAV_4626 [ustvarjalni blog]

Skratka, muffinov modelček sem segrela, da je emboss prah stekel in ga nato vlila v kalup. Pozor! Posodica v kateri segrevaš prah je zelo vroča! Pazi, da se ne spečeš!

MAV_4630 [ustvarjalni blog]

Mogoče se boste vprašale, zakaj nisem emboss prahu segrela z grelno napravo? Tudi sama sem to pomislila in poskusila, a topel piš iz naprave je mizi brž nadel rožnat odtenek. Skratka, ne gre, ker ga piš odpihne.Po minuti je prah že strjen in ga lahko izluščimo iz modelčka. Figurice po potrebi še obrežite z nožkom in pobarvajte z akrilnimi barvami.

MAV_4636 [ustvarjalni blog]

MAV_4647 [ustvarjalni blog]

Če boste poskusile tudi same, boste opazile, da se vsi emboss prahovi ne obnašajo enako: nekateri močno spremenijo barvo, drugi imajo drugačno viskoznost, nekateri imajo tudi po taljenju drobne krogličaste primesi. Težko je reči, kateri emboss prah je najboljši, najbolj tekoč je bil emboss prah PMA, kar je najlažje za vlivanje, hkrati pa je bil zelo teman. Zato sem poskusila tudi z mešanico različnih barv in tekstur. Zanimivo :) Je pa to vsekakor stvar okusa in poskusov.

MAV_4656 [ustvarjalni blog]

MAV_4651 [ustvarjalni blog]

Poskusila sem celo z vročo pištolo in klasičnimi plastičnimi palčkami in poglejte: nastala je račka. Torej bi se dalo izdelati dodatke tudi na ta način, res pa je, da ta metoda odpove pri detajlih, saj je vroča plastika preveč gosta.V kolikor bi radi svoje polizdelke preobrazili v kos nakita, takoj po vlitju prahu vstavite žičko z ušescem, katero boste zavili v zanko (nastali bodo lahko uhančki, obeski...) ali pa vanj potopite osnov za prstan. Nato lahko vse še pobarvate, okrasite z bleščicami, premažete z lakom...

MAV_4709 [ustvarjalni blog]

MAV_4706 [ustvarjalni blog]

In kaj je pri teh poskusih najbolje? Če vam izdelki niso všeč, jih lahko ponovno stopite :) Z mehurčki, ki nastanejo v izdelkih se je težko boriti, a z malo vaje in nekaj poskusov boste dobile želeni rezultat :)