Z granito v vroče dni
Njega dni smo na televiziji ujeli krasno kuharsko oddajo, kjer je bilo med drugim govora tudi o graniti oziroma sorbetu. Za vsak slučaj naj za tiste, ki ne poznajo ledene sladice, zapišem, da ne gre za nič drugega kot sladoled, narejen na vodni osnovi. A ne glede na to, ni nič manj osvežilen, kvečjemu bolj zdrav in poceni.
Kaj potrebujemo za pomarančno in malinovo granito? Sestavine in dobre pomočnike :) Pomarančna granita - 350 ml naravnega soka pomaranč (približno 4 pomaranče) - 50 gramov sladkorja - bio pomarančo za uporabo njene lupine - 1,5 dcl vode - jušna žlica limoninega soka Malinina granita - 120 gramov malin (lahko tudi zmrznjenih) - 70 gramov sladkorja - 2 dcl vode - jušna žlica limoninega soka
Priprava pomarančnega soka in strganje lupinice.
V obeh primerih sestavine stresemo v kozico, dobro premešamo in prižgemo plin. Kuhamo do vretja, nakar odstavimo. Pomaračno granito zlijemo v večjo posodo, na primer: mi smo vzeli posodo za živila za v hladilnik ali skrinjo. Približno centimeter in pol na debelo naj bo v posodi granite, nakar jo zapremo in položimo v zamrzovalnik.
V primeru malinine granite vročo mešanico stresemo v mešalnik in zmiksamo. Nato precedimo skozi cedilo (da ujamemo peške) in jo zlijemo v posodo – ravno tako naj jo bo za en prst v višino. Posodo zapremo in damo v zamrzovalnik in jo pustimo čez noč. Nato jo z vilico nastrgamo.
Še namig: granito lahko vzamete iz posodo kar v obliki manjših plošč in jo položite v manjšo posodo, ki ne bo zavzemala toliko prostora v zamrzovalniku. Po potrebi jo nato vzemite iz posode, nastrgajte in se okrepčate. Dober tek!
Visit Ustvarjalni dotik's profile on Pinterest.