Vrste kuvert – kako izbrati najbolj primerno

5. 4. 2019

Obstajajo različne vrste kuvert, zato je pri njihovi izbiri potrebno biti nekoliko pozoren. Ni vsaka primerna za sleherno pozornost. Že res, da se nam v vsakdanjem hitenju morda zdijo ve enake, a ni res. Če boste dobro pogledali svojo pošto v poštnem nabiralniku, boste ugotovili, da obstajajo zelo različne vrste kuvert. V nadaljevanju bomo poskusili streti nekaj orehov, v katerih se skrivajo odgovori kakšno kuverto izbrati za določeno priložnost.

Klasične kuverte ali poslovne?

Najprej se je potrebno odločiti, ali boste pošiljali bolj osebno pošto ali poslovno. Pri osebni pošti sežemo po klasičnih kuvertah z trikotnim preklopom na hrbtni strani kuverte. Medtem ko so ravni (horizontalni) preklopi na hrbtni strani bolj kot ne rezervirani za poslovno pošto ali hitro – brezosebno medsebojno pošto.
Ko smo že ravno pri pojmu »klasične kuverte« in »poslovne kuverte«, naj omenimo še zanimivo raziskavo o odnosu klasične do elektronske pošte. Klasična pošta pri prejemniku sproži globlji čustveni dražljaj. Možgani vidijo tovrstno pošto kot bolj »realno« v primerjavi z »imaginarnim« elektronskim sporočilom. Hkrati klasična pošta pusti v tistih delih možganov, ki so pristojna za spomin, dolgotrajnejšo sled kot elektronska.

Izberite prave dimenzije kuverte

Ko ste izbrali vrsto kuverte, torej klasično ali pisarniško kuverto, je čas, da se odločite še za velikost. Vedno računajte, da mora bit kuverta vsa nekaj milimetrov večja od sporočila v njem. Pet milimetrov ali več bo zadostovalo, da boste lahko sporočilo udobno odložili v notranjost kuverte. Seveda pa upoštevajte: debelejše sporočilo potrebuje tudi večjo dimenzijo kuverte. V tem primeru vam 5 mm zagotovo ne bo več zadostovalo. Nekatere čestitke za rojstni dan vsebujejo na prednji strani papirnate rožice, ki v kuverti zasedejo kar nekaj prostora. Zato pri izbiri dimenzije kuverte upoštevajte tudi omenjeno dejstvo.

Vrste kuvert

Iz kakšnega materiala so kuverte?

Preprosto pravilo pravi, da pomembnejši kot je dogodek, debelejša naj bo kuverta. Za poročno vabilo si bomo izbrali kuverto iz 180 gramskega papirja, le ta pa bo verjetno bleščeč – v bisernatih odtenkih. Nasprotno pa bomo za neko slučajno ali poslovno komunikacijo izbrali kuverte iz 80 grmskega papirja. A kot smo že navedli zgoraj: »žlahtnejša kuverta« bo pri prejemniku povzročila večji emocionalni naboj, kot »plitka« pisarniška kuverta. Zato premišljeno izberite trenutku oziroma dogodku primerno kuverto.

Kot vidite, obstajajo številne vrste kuvert, a koliko kuvert sploh potrebujete?

Naslednje pomembno dejstvo je, koliko kuvert sploh potrebujete? Imejte v glavi, da je vedno dobro kupiti še kakšno kuverto več. Včasih se, bog ne daj, primeri, da je kakšna kuverta v kompletu pokvarjena ali pa da se »zatipkamo« pri pisanju naslova. Tedaj nam bo kakšna dodatna kuverta prišla še kako prav. Nenazadnje pa nakup kuvert v večjih količinah običajno pomeni tudi ugodnejši nakup. Če primerjate ceno med 10, 50 ali 100 kuvertami, boste kmalu ugotovili, da je najdražja kuverta v setu po 10, najcenejša pa v kompletu po 100 kuvert.

Glede na raziskave, se okoli petnajst odstotkov dokumentov založi, dobrih sedem pa se povsem izgubi. Da do tega ne prihaja, je prvi korak ta, da izberete primerne vrste kuvert. Če bo ta dovolj vpadljiva ali zanimiva, jo prejemnik zagotovo ne bo založil ali pomotoma vrgel v smeti, vaše sporočilo pa bo doseglo svoj namen.

< Nazaj na postopke in ideje