Vintage album za novorojenčka

29. 3. 2017

Največkrat zastopani barvi modro in rozo zamenjajmo z drugo, rumeno ali zeleno, ki sta bolj nevtralni. Za tiste bolj “pogumne” pa izberete album, ki vam je čisto pisan na kožo, in ne vsebuje barv, ki sicer bolj pritičejo novorojenčkom. Vintage album za novorojenčka v pisanih barvah – seveda, zakaj pa ne!

Vintage album za novorojenčka

Kako velik album, koliko strani in kakšne barve?

  • PLATNICE, OSNOVA ZA ALBUM ALI ALBUM S SRAJČKAMI? Povsem vaša odločitev, kaj želite poudariti. Če so v ospredju slike – več slik, potem je bolje, da izberete album s srajčkami, ki ga hitro napolnite in zraven le pripišite nekaj kratkih vtisov o dogodku. Če pa želite poseben album, ki bo poudaril tudi druge elemente, ki jih želite dodati (vozovnico, trakec iz bolnišnice, vstopnice…) potem raje vse izdelajte sami. Če imate napravo za spenjanje in luknjanje potem izberite samo platnice. V kolikor nimate naprave potem je za vas prava izbira osnova za album, ki je že spet s spiralo.
  • IZBIRA PAPIRJEV je eden izmed najpomembnejših elementov. Ko imam izbrano velikost albuma (število strani in velikost papirja) se lotim izbire papirjev. Papirji se morajo med seboj ujemati – barvni odtenki naj bodo usklajeni. Lahko naredimo zelen album v različnih zelenih odtenkih. Če pa naredimo z mešanimi barvami, lahko nastane problem. Za moj okus najlažje kombiniram 2-3 barve (znotraj katerih naj bodo enaki odtenki), če jih je več me že heca…
  • PAPIRJU DODAJTE SVOJ PEČAT Če nimate takega, kot ga potrebujete, npr. vintage papirje, “izdelajte” sami. Najprej izberite barve (lažje boste obvladovali temnejše odtenke) in jim nacefrajte robove s tovrstnim pripomočkom, ob robovih odtisnite nekaj štampiljk (vijugice, pisava…) z rjavo blazinico, ter jih pošpricajte z barvo v razpršilu ali z bleščicami v razpršilu, na koncu vse robove osenčite z rjavo blazinico. Enak postopek lahko izvedete z drugimi barvami papirjev. Za senčenje so najbolj primerne Distress blazinice. Zdaj so papirji pripravljeni na luknjanje (razen, če bi rada dodala ob strani trak, izrezan z robno štanco, to narediš pred luknjanjem). Nato posamezne papirje nalepite na druge papirje (npr. na rjave, oziroma na bele – odvisno od barvne zasnove), da pridobite na trdoti. Tako je vsaka stran sestavljena iz treh papirjev (dva sta oblikovana po vaši želji, srednji, notranji je nevtralen. Jaz vedno uporabljam papirje znamke First Editional papers, saj imajo krasne vzorčke in detajle ter njihova debelina (200 g) je ravno pravšnja.
  • LUKNJANJE te lahko pošteno heca in ti lahko uniči ves trud. Sicer je uporaba naprave za luknjanje Bind-it all zelo enostavna, pa vendar, če nisi dovolj zbrana, lahko v hipu uničiš cel izdelek (gre kaj postrani). Zato ti predlagam, če boš papirje luknjala na način, ki je drugačen tvojemu običajnemu, da prej dobro povadiš na odpadnih papirjih. Upoštevati moraš velikost papirjev in vrsto – kako boš luknjala (nadaljevanje lukenj ali samo iz strani / samo nekaj lukenj).
  • DODATKI so zelo pomemben element. Najprej izrežite papirnate dele, pripravite si rožice, štampiljke s slovenskimi napisi, trakove in čipke, lepilo in obojestranski lepilni trak, kristalčke in tekoče perle. Pazite le, da ne bodo elementi predebeli. Če boste uporabljali tekoče perle, posamezno stran albuma sušite vsaj 1 dan, da se ne bodo listi med seboj zalepili.
  • VEZAVA ALBUMA pride čisto na koncu, ko je vse “tipi topi”, vključno s platnicami (kako jih oviješ si poglej tukaj). Spiralo izberi večjo, kot je šop listov namenjenih za album. Jaz običajno vzamem 25 mm spiralo za 6 listov, oziroma 31 mm za 10 listov. Album spni tako, da platnice in posamezne liste daš enega na drugega, nato pa zadnjo platnico obrneš na sprednjo (kot bi zavihala knjigo, zadnjo platnico) in sedaj spneš. S tem skriješ zaključek spirale na zadnji del.

Več o izdelavi albumov si preberi v drugih prispevkih, ki jih najdeš tukaj, nekaj najbolj uporabnih pa sem pripela tudi spodaj:

Primer iz prakse, vintage album v pisanih barvah – moj ustvarjalni izziv.

Osnutki – barvna lestvica papirjev, poštempljanih z vijugicami v rjavi barvi vintage sepia, versafine, osenčeni z rjavo blazinico distress vintae photo, pošpricani z bleščicami v razpršilu. Trakove sem izrezala z robnim luknjačem Marthe Stewart, dodala izrezke

barvna zasnova

Celotno podobo sem nato malo popravila in nastal je 30×30 cm velik album z 20-imi stranmi. Albumu sem priložila še listke za pomembne zapiske, za podatke o otrokovem napredku.
vintage album za novorojenčka po naročilu

< Nazaj na postopke in ideje