Vintage album iz osnovnega belega albuma

17. 10. 2019

Vintage album iz osnovnega belega albuma? Ja, res je bi tale sprva bel, oziroma imel je nekaj pack, ki sem jih odkrila pri prevzemu artiklov in sem ga shranila za današnji dan. Kako preprosto izdelati album iz osnovnega belega? Ni ti potrebno imeti doma vseh luknjačev in spiral. V kolikor si vsaj malo spretna, lahko že obstoječi album razpreš (spirale previdno odpreš z rokami), ven vzameš vse liste in platnice in jih izbereš toliko, kolikor jih potrebuješ za svoj projekt. Prihrani tudi spiralo, da boš na koncu album lahko spet zapela. Jaz sem priloženo spiralo zamenjala z brass barvo

Vintage album

Vintage album

Vintage album Vintage album Vintage album Vintage album

Pripravila sem ti nekaj napotkov za lažje delo

  1. IZBIRA PAPIRJA je ena izmed najbolj pomembnih elementov. Jaz porabim kar kakšno uro, da izberem katere barvne kombinacije bodo prisotne. Ne pozabi, da izbereš tudi papirje za platnice, ki naj bodo trši in po možnosti perlasti ali prevlečeni z bleščicami oz. drugim industrijskim premazom, da se album ne umaže tako hitro. Najraje sežem po FEP papirjih, za notranjost pa sem tokrat uporabila Scrapberry papirje, ki so posebno oblikovani za velike albume (imajo detajle ob straneh). Papirje obreži na velikost albuma (1 cm manj, kar ti pride ravno 0,5 cm ob vsaki strani).
  2. REŽI, BARVAJ in SENČI. Veeeeliiiiko rezanja, barvanja, senčenja in kombiniranja je bilo pred lepljenjem. Preden se lotiš tovrstnega albuma, predlagam, da najprej postaviš fotografije na posamezne strani, da vidiš kaj vse potrebuješ (dodatne žepke, prepogibe za fotografije…). Nato izrežeš vse potrebno (dodatne listke, papirje za fotografije, metuljčke, dodatke….). In toliko kolikor misliš, da boš potrebovala, količinsko podvoji. Meni se vedno zgodi, da moram potem še dodatno rezat in zopet senčiti… Če želiš vintage izgled, vse! osenči – album, papirje, izrezke, druge dodatke… tudi iz drugih strani, če se bodo elementi prepogibali. Za senčenje vedno uporabljam distress blazinice (tukaj je vintage photo)in pripomoček za senčenje s peno.
  3. DODATKI in LEPILO Pripravi primerne dodatke (trakove, čipke, perlice…). Če ti niso všeč čipke, lahko podoben izgled dobiš z robnim luknjačem (najdeš različne motive). Uporabi kvalitetno lepilo! Fotografije lepi z lepilom, ki ne bo gubal papirja, ali z obojestranskim lepilnim trakom, ki čez leta ne bo uničil fotografije (pri tanjšem papirju začne kislina ali drug element sestave v lepilu prosevati skozenj). Lepilo je tudi pomemben element pri lepljenju čipk. Želiš, da prime hitro in za vedno, kajne?
  4. FOTOGRAFIJE Predlagam tudi, da fotografije razviješ z belim ali drugim robom, da narediš pregrado med papirjem in fotografijo. Drugače se lahko fotografija “zlije” skupaj s sliko – to tudi lahko, če ti je to všeč. 1000 ljudi, 1000 okusov. Lahko izbereš mat ali sijaj fotografije. Meni osebno je bolj všeč mat, čeprav je tukaj sijaj (na njih se bolj poznajo prstni odtisi). V kolikor želiš popoln vintage izgled, fotografije razvij v barvi sepia (rjavo).
  5. MISLI, BESEDILO Izberi še misli, v primeru, da ti bo ostal prostor, da ga boš zapolnila z njimi, ali z drugimi opisi dogodkov na fotografijah. V kolikor nisi sigurna v svoji pisavi, lahko uporabiš štampiljke s slovenskimi napisi.
  6. VEZAVA ALBUMA Album vedno spni preden izdelaš platnico, da te ne ovirajo dodatki in da je po nesreči ne poškoduješ. V kolikor si spiralo iz albuma samo razprla, jo sedaj ponovno spni, kot je bila prej. Album sestaviš tako, kot mora biti, prva je sprednja stran, nato pa ZADNJO STRAN ALBUMA DAŠ PRED SPREDNJO – obrneš, kot bi zavihala v knjigi (kar se sicer ne dela 😉 in spiralo začneš vstavljati na mehkejših straneh, zadnje so platnice. Nato jih spneš. Tovrsten postopek ti zagotovi, da je spirala skrita med zadnjo stranjo in zadnjo platnico. Pri meni je zelo uporaben Bind-it-all, naprava za luknjanje in vezavo.
  7. OBLIKOVANJE PLATNICE Daj si duška in nanjo prilepi vse, kar ti duša da 🙂 In ne pozabi na super močno lepilo! Lahko okrasiš vogale z vogalniki, ki jih prilepiš in dodaš trak. To ti pride prav predvsem takrat, ko je album predebel in se bolj težko zapira. Dodaj bleščice, tekoče perle! ne pozabi na rožice 🙂
< Nazaj na postopke in ideje