Valentinovo srce

13. 2. 2017

Valentinovo srce, darilo, ki ga izdelajo otroci je lahko zelo enostavno, iz stvari, ki jih imate doma. Prav gotovo imate doma kakšen kos modelirne mase, gline ali mase za izdelavo nakita, valjar in modelček srca, slamico, vodene barvice, čopiče, krpo (umazano z barvami ali papirnato brisačko) in štampiljke s črkami. Z malo pomočjo bodo otroci izdelali krasna darilca za vzgojiteljice, starše in stare starše.

Valentinovo srce

Vse skupaj si verjetno predstavljate, pa vseeno pokažem nekaj slik in napotkov za delo. Najprej dobro pregnetite maso, ki jo bodo vaši otroci oblikovali. Jaz sem uporabila Darwi roc glino, ki je ni potrebno peči in se posuši na zraku. Je zelo gnetljiva, suha, brez neprijetnega vonja in se ne packa. Zvaljajte bolj na tenko, da se bo hitreje in bolj enakomerno posušila, nato naj otroci z modelčki oblikujejo srčke. Nato v srčke s štampiljkami zapišite imena (obdarovanca in tistega, ki izdelal srce). Mi smo uporabili štampiljke na lesenih držalih, ki so jih otroci z lahkoto uporabljali. V izdelek ne pozabite narediti luknjice (če boste iz srčka naredili obesek) kar s slamico. Srčke položite na papir in pustite, da se posušijo in jih vmes nekajkrat obrnite (če imate drugo maso, upoštevajte navodila proizvajalca).

Ko so srca suha, jih pobarvajte z vodenimi barvami in pri tem pazite, da gre barva tudi v vdolbinice črk. Če je pobarvano s pregosto barvo, dodajte na srce malo vode (da se vidi na površini srca). Nato vzemite krpo za brisanje barve (mi imamo staro majico) in narahlo popivnajte vodo. Po srčku tapkajte toliko časa, dokler ne dosežete želenega učinka. Če se bo medtem barva že posušila in je ne boste mogli obrisati, dodajte še malo vode. Praktično vso barvo lahko obrišete dol iz srčka in ga spet pobarvate. Ko vam bo izdelek všeč, ga posušite in nato premažite s premazom, da se barva ne odstrani. Mod podge premazi so kot nalašč za to, saj lahko uporabite katerega koli. Vse to lahko naredijo otroci. Naši so prav uživali, ko so izdelovali svoje Valentinovo srce.

valentinovo darilo ustvarjalni dotik

Valentinovo srce moramo še okrasiti. Še razmišljam ali bi ga dali na na obesek za ključe ali sam na vrvico s kroglicami, mogoče bi nanj prilepili nekaj rožic, kristalčkov…

valentinovo darilo ustvarjalni dotik 01

Srčke smo pustili kar takšne in jih s satenastim trakom privezali na obesek za ključe. Konce trakcev sem “zavarila” kar nad štedilnikom (tega naj ne počno otroci!), pentlje pa sem zalepila s pištolo za vroče lepljenje.

valentinovo darilo srce obesek za ključe

< Nazaj na postopke in ideje