Uporaba programa Design Space in oblikovanje pisave za cricut naprave

26. 8. 2020

Uporaba programa Design Space in oblikovanje pisave ni noben bav bav, predvsem, če uporabljaš tudi kakšen drug program za oblikovanje. Sama sem se prvih projektov lotila za izdelovanje vabil. Stranka običajno želi personalizirano vabilo ali čestitko in na tak način najlažje in najlepše dosežem želen učinek. Res bi vse lahko izrezovala s kovinskimi šablonami, pa vendar pri večji količini in neštetih vrtljajih mašinice za ročno izrezovanje, to ni primerljivo z enostavnostjo cricut maker naprave. Napišeš besedilo, izbereš obliko in velikost, pritisneš reži, nastaviš papir in pritisneš še dva gumba. Če si nastavila veliko količino za izrezat, se medtem brez problema lotiš česa drugega. Prihranjen čas. Res 🙂 In sedaj tisto, kar obljubljam. Kratka predstavitev v sliki sledi. V kolikor vas karkoli zanima, mi pišite kar tukaj spodaj pod objavo in bom skušala odgovoriti, če pa bo odgovor kompleksnejši, bom odgovorila kar z novo objavo in novim prikazom 🙂

Uporaba programa Design Space in oblikovanje pisave

Samo oblikovanje ni težava, le kakšen trik moramo poznati 🙂

Priklopite vašo cricut napravo, jo povežite in odprite program Design Space in na levi strani izberite nov projekt (+new), spodaj v stolpcu imate osnovne ikone za dodajanje motivov in napisov, medtem ko so v zgornji vrstici orodja za oblikovanje. Tokrat bomo oblikovali besedilo, ki pride prav za tiskanje na majice, lončke, lesene polizdelke,…

nov projekt

  1. Sprva na levi obrobi kliknemo na ikono za besedilo (T-text) in v okvirček napišemo besedilo. Nato lahko spremenimo pisavo (font) tako, da izberemo iz našega sistema (system) ali pa kupimo katero, ki jih ponuja Cricut (samo za rezidente ZDA).
  2. Besedilo se nam tako spremeni v želenega, z velikim razmikom med črkami. Preplah ni potreben, le izberemo želeni presledek (letter space). V kolikor razmik še vedno ni primeren, izberemo naprednejše možnosti (advanced), ki nam besedilo razčleni na črke (ungroup to letters).
  3. Z miško označimo samo tisto črko ali del besede, ki bi ga radi premaknili, in to naredimo s puščicami, da ostane črka v enaki liniji z ostalimi. Ko smo poravnali vse črke, z miško označimo celo besedilo in ga zopet spojimo (v desnem stolpcu izberemo group), da ga bomo lahko brez težav premikali.

Uporaba programa Design Space

4. Tako, osnova je, sedaj pa le izberimo, kaj naj program z besedilom naredi. Lahko besedilo napiše, vendar pozor!, običajne pisave, ki jih imamo v programu so narejene tako, da so narisane obrobe črk in vanje je dodano polnilo, tako, da, če to besedilo cricut maker napiše, bodo vidne le obrobe besedila, notranjost bo prazna. Zato je za pisanje potrebno izbrati tanjše stile pisave, ki ne dopušča obrob oziroma kupimo drugačno vrsto pisave. Besedilo lahko naprava tudi vgravira (engrave) ali naredi relief (deboss). Seveda je za to vrsto potrebno imeti napravo cricut maker ter ustrezna orodja.

5. Če bomo besedilo izrezali, izberemo v zgornji vrstici reži (cut) in barvo (v kolikor bomo napisali več različnih besed z drugačnimi barvami) v okencu zraven. In nato pritisnemo ZELEN gumb izdelaj (Make it). Ups, ne…na ta način bodo črke razmetane na podlagi za rezanje. Še pred tem označi besedilo in izberi spodnji gumb združi (weld). In tako bo vse nastalo kot slika in popravljanje za nazaj ne bo mogoče. Torej, ko boste naslednjič hoteli ta shranjen projekt še sfrizirati, ne bo šlo. Besedilo bo zlepljeno.

coloured text

colour textweld

6. In sedaj druga najpomembnejša stvar! Pri pisavah, kadar režete motiv za na majice, nujno nato izberite zelen gumb na levi strani, na katerem piše zrcalno (mirror). Nato pa izberite material in sledite navodilom na napravi (utripajoči gumbi na napravi).

 mirror

In sedaj veselo na delo 🙂

< Nazaj na postopke in ideje