Kako izdelati štampiljke iz krompirja

21. 1. 2019

Izdelava štampiljke iz krompirja je zabavna aktivnost tako za odrasle kot za otroke. Izdelana štampiljka je lahko idealna za okrasitev notranjih ali zunanjih platnic zvezkov, knjig ali celo voščilnic, čestitk in vabil. Za enostavne oblike boste potrebovali zelo malo časa, za kompleksnejše pa seveda temu primerno več.

Potrebno orodje in pripomočki za izdelavo štampiljke iz krompirja

Za izdelavo štampiljke iz krompirja potrebujete nekaj osnovnih orodij in pripomočkov, ki jih imamo vsak trenutek v naši kuhinji:
krompir
kuhinjski nož
tempera barvice
marker ali flomaster
papir
šmir papir za poskusne odtise
kuhinjska brisačka

Postopek izdelave štampiljke

1. Krompir razrežite na polovico. Na odrezano polovico s flomastrom narišite želeni motiv. Odvečno “meso” odrežite s kuhinjskim nožem. Na ta način dobimo motiv izbočen iz podlage. Naj bo izbočen vsaj 5 mm.
2. V papirnat krožnik ali na kako drugo podlago stisnite tempero in pomočite krompir v barvo. Naj bo površina motiva štampiljke čimbolj enakomerno namazana z barvo.
3. Če bo na štampiljki preveč barve, bo štampiljka pri odtisu zdrsnila, kar ne bo povzročilo lep odtis. Zato odstranite odvečno barvo z nekaj odtisi na šmir papirju. Če delamo pravilno, lahko naredimo več odtisov, preden moramo ponovno pomočiti krompir v barvo. Preden krompir pomočite v drugo barvo, ga sperite z vodo in obrišite z brisačko.
4. Če je potrebno, okrasite odtise z bleščicami, risbami, trakovi, gumbi ali drugo dekoracijo.

Kako izdelati štampiljke iz krompirja
Vam krompirjevi gomolji niso pri srcu? Če bi raje klasične štampiljke z motivi, kliknite na sliko.

Štampiljke iz krompirja so zagotovo zelo poceni štampiljke

Ne samo zelo poceni štampiljke, tudi zelo hitro jih lahko izdelamo. Zgolj v nekaj sekundah. Ne verjamete? Naj vam zaupam trik. Vzemite nekoliko večji krompir, prerežite ga na pol, nato pa pobrskajte v omari za modelčki za piškote. Pritisnite modelček v krompir in odrežite odvečno meso. Na ta način lahko na lahek način izdelate tudi bolj delikatne motive.

Še nekaj nasvetov kako izdelati čim bolj zanimive in kot radi rečemo vesele štampiljke

Naj ne bodo motivi suhoparni, pač pa dodajte še nekaj ustvarjalnega pristopa, da bodo štampiljke vesele. Na primer, če boste izrezali motiv z nazobčanim nožem, bo dala tekstura noža motivu poseben relief in s tem odtis. Prav tako lahko z vilicami po štampiljki našpikate drobne luknjice, ki se bodo nato poznale pri odtisu.
Ne pustite, da se krompir posuši, saj bo štampiljka postala neuporabna.
Ko odtisnete, uporabite markerje ali barvice. Na primer enostavno obliko odtisnjenega štirikotnika lahko spremenite z enostavnimi potezami s flomastrom v darilo: nad odtisom narišite pentljo in kakšen trakec. Krogec pa lahko z enostavnimi potezami spremenite v smeškota ali kak drug zabaven obraz.
Poleg krompirja lahko uporabite tudi drugo zelenjavo ali sadje. Na primer, zelo zanimiv odtis poda prerezan radič. Kdo bi si mislil, kajne?
Stampiljke iz krompirja zelenjave

< Nazaj na postopke in ideje