Slikica v mešani tehniki (mixed media)

28. 7. 2015

Če vas mika mešana tehnika, boste s kratkimi napotki dobili nekaj usmeritev kako se zadeve lotiti.
S tehniko »mixed media« ali »mešana tehnika« se srečujemo že pri izdelovanju voščilnic, saj mešamo različne tehnične pristope. A verjetno se tisti, ki uporabljajo izključno mixed media tehniko, ne bi ravno strinjali s tem, kajti zahtevali bi bolj intenzivno uporabo različnih medijev, kot so barve, odtisi, kolaži in podobno. V pravem pomenu besede se zato z mixed medio srečamo na platnu ali na kartonu, kar seveda ni pravilo. Za podlago si lahko izberemo karkoli, samo da prenese naš ustvarjalni navdih. V mojem primeru – slikica v mešani tehniki – sem izbral v enem primeru platno, v drugem pa les. Oba imata svoje zakonitosti, a sta se obnesla odlično.

DSC_1768 [ustvarjalni blog] Pristopov je verjetno toliko kot je različnih ljudi: vsak si izbere svojega. Sam sem delal na način, da sem najprej ustvaril ozadje, in sicer iz pastelnih kred. Na platnu sem jih zmešal kar s prstom. Vse skupaj sem na koncu premazal z mod podgem, ki je deloval kot lak (torej je »zaprl« podlago), hkrati pa je poskrbel še za boljši preliv odtenkov.

mixed media mesana tehnika slika puncke 1Na podlago sem prilepil obraz – osnovni motiv. Izrezal sem ga iz tršega papirja, ki sem ga predhodno pobarval s Prismacolor barvicami. Slednje so mercedes med barvicami, odlikuje pa jih to, da so dovolj voskaste: če jih premažemo s premazi, ne prepuščajo tekočine in s tem ne nastajajo»mokri« madeži. Če je potrebno, poudarite detajle z drobnim flomastrom ali kar z akrilnimi barvami – na primer beli sijaji ali rdeče ustnice. 

mixed media mesana tehnika slika puncke 2

DSC_1773 [ustvarjalni blog]

mixed media mesana tehnika slika puncke 3

Nato iz barvnega papirja izrežete preostanek telesa, ki ga ravno tako nalepite na podlago. Detajle poudarite z dodatnimi izrezki iz papirja ali pa z akrilno barvo. Okoli lika dodajte še odtrgane kose časopisa ali knjige. Ti razbijejo monotonost, hkrati pa iztrgani deli skrivajo v sebi neko sporočilnost, ki je sedaj postala del vašega projekta. Odtisnite še motive s štampiljkami – priporočam uporabo StazOna, dodajte kakšen kristalček, bleščico. Ne pozabite še na stencile oziroma šablone, ki jih z akrilno barvo lahko uporabite podobno kot štampiljko ali pa kar poljubne predmete, ki jih imate pri roki in jih odtisnete na površino. Kot zadnje dejanje uporabite mod podge s katerim celoten projekt prelakirate in ga tako ustvarite trajnega.
Mixed tehnika je tehnika, kjer si lahko damo popolnega duška, saj ni pravil. Samo vaša domišljija je lahko omejitveni faktor (1).

mixed media mesana tehnika slika puncke 4
Slikica v mešani tehniki

Ti-si-nekaj-posebnega-darilo-za-30-let-trgovina1

Slikica v mešani tehniki – drugi primer

mixed media mesana tehnika obraz

V drugem primeru sem na isti način dekletce, le da sem jo delal na lesu, na koncu pa sem jo »zaprl« z voskom, ki sem ga vročega razmazal po podlagi. Vosek za razliko od mod podga naredi malce megleni pridih podobe. Dodatno ga lahko obogatite tako, da naredite po njemu nekaj prask, ki jih premažete z barvo, nato pa takoj obrišete. V praski bo ostal samo kanček barve, kar bo projektu dodalo dodaten starinski (vintage) pridih. Slikica v mešani tehniki je tako nared, da jo obesimo na steno.

Gašper Tominc

DSC_0805 [ustvarjalni blog]

Ljubezen-darilo-za-obletnico-poroke-trgovina

< Nazaj na postopke in ideje