Škatlica s harmoniko

5. 10. 2018

Če se boš lotila izdelave škatlice s harmoniko, sem ti pripravila kratka navodila in nekaj uporabnih nasvetov, da boš lahko sodelovala na našem mesečnem izzivu. Kaj vse potrebuješ? Trd bel in lep potiskan papir, škarje in močno lepilo, kost za glajenje papirja in kost za utore, ploščo za utore, širok satenast trak, 3D penast lepilni trak, rožice, tekoče perle, premaz, ki razpoka (p.s. v oktobru je zelooo znižan!) in druge dodatke.

Škatlica s harmoniko

 1. Najprej se loti merjenja. Izmeri kako veliko škatlico potrebuješ za tvoje darilo (izmeri tudi višino). Tem meram dodaj vsaj 3 cm. Nato si s pomočjo za utore na bel papir nariši obliko (s povečanimi merami) – širino in dolžino, nato višino in zopet ponoviš širino in dolžino. Na bel papir nalepi širok obojestransko lepilni trak, s katerim boš škatlico na koncu zavezala. Oblepi s potiskanim papirjem iz obeh strani, da prekriješ satenast trak.
 2. Izreži 2x papir, ki naj bo 1 cm manjši od širine škatlice in 2 x papir, ki naj bo 1 cm manjši od dolžine škatlice. In naredi utore za prepogibe – kako široke se odloči sama. Le vsi naj bodo enaki.
 3. Iz enega zgubaj harmoniko in prepogibe dobro utrdi s kostjo. Preveri v svoji osnovi škatle kako veliko harmoniko potrebuješ in ostanek odreži. Na enako dolžino odreži še preostale papirje in nato zgubaj harmoniko iz vseh.
 4. Daljšo in krajšo harmoniko sestavi v pravi kot.
 5. Nato ju daj narazen, namaži z lepilom in hitro poravnaj kote.
 6. Najlažje poravnaš vogal, če stisneš harmoniko in hkrati pritisneš oba dela v kot.
 7. Ponovi s preostalima harmonikama in nato sestavi okvir.
 8. Okvir prilepi na osnovo škatle.
 9. Pri lepljenju osrednjega dela harmonike si pomagaj s kostjo in pogladi vmes, kjer ne moreš pritisniti.
 10. Na levi strani, na platnici škatle lahko izdelaš žepek za denar. Uporabi penast 3D lepilni trak, da bo denar lažje pospraviti.
 11. Okrasi škatlico.

Izdelala sem čestitko v shabby chic stilu, s polno rožic in s prekrasno reliefno-kovinsko šablono z motivom okna. Uporabila sem premaz, ki razpoka. Ker je bi pospravljen na zadnjem delu police ga sporaj nikoli nisem uporabila. Sedaj, ko je v moji škatli tekočih perlic, skoraj nikoli ne manjka na izdelkih. Za senčenje reliefnega izreza sem uporabila weathered wood in tattered rose distress blazinico. Nato pa sem z zelenim distress flomastrom narisala ovijalke in listke. Vse rožice in listke sem nalepila z najboljšim lepilom Stamperia. Pika na I pa so pikice tekočih perl v barvi petal rose. Čestitko sem nalepila na škatlico, v kateri je tudi prostor za posvetilo.

< Nazaj na postopke in ideje