Silikonske štampiljke – nekaj nasvetov za začetnike

18. 3. 2019

Silikonske štampiljke so tista vrsta štampiljk, ki jih zadnje čase vse pogosteje srečujemo v svetu ustvarjalnosti. Pravzaprav obstajajo le dvoje vrst štampiljk: silikonske oziroma prozorne ter gumijaste štampiljke. Skoraj ni proizvajalca, ki ne bi imel obojih. Tako smo na primer pred leti poznali le gumijaste štampiljke Magnolia, danes pa srečamo tudi silikonske.

Razlike med silikonskimi in gumijastimi štampiljkami

Silikonske ali tudi fotopolimerne štampiljke so izdelane iz prozornega polimera, ki spominja na silikon (od tod tudi ime). So brez vonja in se dobro oprimejo gladke podlage, kot je na primer plastika ali steklo, kar potem tudi s pridom izkoriščamo pri rokovanju z njimi (več o tem v nadaljevanju). Gumijaste štampiljke pa so, kot že pove ime samo, narejene iz gume. Velja prepričanje, da je najbolj kvalitetna rdeča guma, a to ni pravilo. Gumijaste štampiljke delimo še naprej na z ali brez ročaja (slednjim v pogovornem jeziku zelo radi rečemo kar lesene štampiljke).  O njih morda kdaj drugič, v nadaljevanju pa se posvetimo uporabi silikonskih štampiljk.
Silikonske štampiljke

Za silikonske štampiljke potrebujemo akrilni blok

Akrilni blok? Kaj je to? Akrilni blok ni pravzaprav nič drugega kot prozorno debelo pleksi steklo. Navadno je debelo približno centimeter, mogoče ima robove ergonomsko požljebljene za lažji oprijem, na sebi ima lahko celo narisano mrežo. Za kaj jih uporabljamo? Nanje nalepimo prozorno štampiljko in tako po njej potapkamo z blazinico. Cena akrilnih blokov se začne pri okoli štirih evrih in se konča pri okoli desetih. Njihove dimenzije so lahko majhne, na primer 2 x 5 cm, ali velike tudi po 16 x 16 cm – kar pride prav ko odtiskujemo ozadja. Priporočamo, da si nabavite vsaj ti različne velikosti: majhen akrilni blok, srednje velike in velik.

Akrilni blok
Akrilni bloki različnih oblik in debelin.

Na kaj moramo paziti pri nakupu akrilnega bloka?

Najprej se prepričajte, da bo akrilni blok dovolj velik. Naj bo vsaj kakšen centimeter večji od same štampiljke. Pazite tudi, da bo akrilni blok dovolj debel in težak. Ko boste imeli zalogo več akrilnih blokov, boste spoznali, da niso vsi isti. Namreč nekateri so debelejši in težji – ti so boljši. S takimi boste lahko naredili enakomernejši odtis, kot pa z lahkimi in tankimi. Že prej smo omenili, da imajo nekateri narisano mrežo. Izberite takega, ki jo ima, kajti ta vam bo v orientacijo, da bo odtis odtisnjen čimbolj ravno. Preden zaključimo pisanje o akrilnih blokih, pa mogoče samo še namig, za kaj jih lahko tudi uporabite: za paleto. Namreč nanje lahko iztisnete kapljico vode in črnila (akvarelne barvice) ter nato s čopičem pobirate omenjeno mešanico ter barvate odtis štampiljke.

Z blaznico potapkamo po štampiljki in ne obratno

Odtiskovanje štampiljk
Z blazinico potapkamo po štampiljki in ne obratno.

Navajeni smo, da s štampiljko večkrat pritisnemo na blaznico s črnilom in nato naredimo odtis. To ni pravilno. Mogoče je pravilno za pisarniške posle, ne v ustvarjalnih procesih. V našem primeru delamo ravno obratno: z blazinico potapkamo po štampiljki. Na ta način preprečimo, da bi bila štampiljka »umazana« od črnila tudi na mestih, kjer ne bi smela biti. Dejstvo je namreč, da ko z vso silo pritisnemo s štampiljko na blaznico, jo namažemo tako rekoč vsepovsod in posledično je zapacan odtis. Če pa se lotimo procesa ravno obratno, da z blazinico potapkamo po štampiljki, ta ne bo zapackana, odtis pa bo čist.

Kako pravilno narediti odtis štampiljke za ustvarjanje?

Saj se sliši enostavno, a ko se lotimo izdelovanja odtisov, boste videli, da vas lahko hitro zanese. Najbolje bo, da delate odtise stoje, sploh če imate velike štampiljke oziroma velik akrilni blok. Če boste sedele in na ta način delale odtise, boste nezavedno pritisnile na akrilni blok postrani in odtis bo na eni strani močnejši kot na drugi. V izogib temu priporočamo, da vstanete in se enakomerno uprete v akrilni blok. Po vsakem opravljenem odtisu morate štampiljko ponovno navlažiti s črnilom. Uporabljate samo brezalkoholna črnila za štampiljke, sicer se lahko zgodi, da bo alkohol sčasoma razžrl spodnjo površino štampiljke. Po uporabi štampiljko obvezno očistite z namenskim čistilom za štampiljke.

Kako hraniti prozorne štampiljke?

Shranite jih nazaj na prozorno folijo ali na katero koli drugo gladko podlago. Nekateri v ta namen uporabljajo kar škatlice od zgoščenk. Lahko izdelate tudi mapo v katero položite prozorno folijo, nanjo pa nalepite vaše prozorne štampiljke za voščilnice. Pazite samo, da na štampiljke kaj ne pritiska. Dogaja se namreč, da nek vogal štampiljk položimo barvne blazinice, luknjače ali kak drug ustvarjalni pripomoček. To se ne sme zgoditi, sicer bo blazinica na tem mestu postala ugreznjena. Mapo kot tako shranite v predal ali škatlo, stran od neposredne sončne svetlobe, ki z UV žarki deluje kvarno na silikon in stran od grelnih teles (radiatorji).

Najcenejše štampiljke še zdaleč niso najboljše

Poceni silikonske štampiljke niso sinonim za kvaliteto, kaj šele najcenejše štampiljke. Ko boste imeli za sabo že nekaj nakupov silikonskih štampiljk, boste ugotovili, da so ene bolj mehke, druge pa bolj toge. Ne prve ne druge niso dobre, pravilna pot je zlata sredina. Težko je opisati kakšna mora biti, a praksa vas bo to naučila. Proizvajalci namreč v pehanju za denarjem dodajo silikonskim štampiljkam različne dodatke, ki pocenijo proizvodnjo, a hkrati poslabšajo kvaliteto. Zato pri najcenejših štampiljkah ne morete pričakovati odlične kvalitete. Pri poceni štampiljkah se lahko zgodi tudi to, da se čez čas ne bodo več želele oprijeti podlage. Lahko jih operete z milnico v mlačni vodi, če je prah tisti razlog, ki jim preprečuje lepljenje na podlago, v nasprotnem primeru pa ne morete pomagati in jih lahko odpišete.

Panika, okrogle štampiljke iz silikona so postale rumene!

Pa ne samo okrogle štampiljke, tudi katerekoli druge oblike lahko postanejo čez čas rumenkaste barve. Kar brez panike, to je samo lepotna deformacija silikonskih štampiljk, ki je nastala zaradi izpostavljenosti svetlobi. Še v enem primeru lahko postanejo obarvane: če jih ne očistite dovolj dobro. V tem primeru silikon potegne vase nekaj črnila in obarva štampiljko. Če še vedno nudi dobre odtise jo zadržite, sicer ji ni pomoči in jo zavrzite.(1)

Porumenele štampiljke
Pri poruemenelih štampiljkah gre samo za lepotno deformacijo – še vedno so uporabne.

Kar nekaj nasvetov na področju odtiskovanja s prozornimi štampiljkami smo nanizali. Upam, da so vam v pomoč. Ne glede na njihovo kvaliteto pa boste sčasoma ugotovili, da so najboljše štampiljke gumijaste, o teh pa v katerem od drugih prispevkov.

 

< Nazaj na postopke in ideje