Rezalne šablone in strojčki – napotki in pojasnila za začetnike

22. 12. 2018

Ko se je pred desetimi leti tudi v Sloveniji pojavilo izdelovanje scrapbookov in voščilnic, je večina izrezovanja temeljila zgolj na luknjačih. Le redke so bile ustvarjalke, ki so se preko Ebaya ali na kak drug način dokopale do strojčka za izrezovanje iz papirja. To sta bila običajno cuttlebug ali hrošč in Sizzixov Big Shot. Desetletje kasneje so razmere popolnoma drugačne: vsaka resnejša ustvarjalka ima doma lastno napravo za izrezovanje, ročno ali elektronsko, rezalne šablone pa so ene najbolj prodajanih artiklov v ustvarjalnih trgovinah.

Kaj je pravzaprav izrezovanje papirja z rezalnimi šablonami ali Die Cutting?

Rezalne šablone
Šablone za izrezovanje

Izrezovanje je proces pri katerem uporabljamo rezalno šablono in papir v kombinaciji s strojčkom za izrezovanje. Podoben proces vršimo pri izdelovanju piškotov, ko z modelčkom pritisnemo v testo in dobimo izrezani motiv. Dobra plat šablon je ta, da z malo truda dobimo identične izreze. Tako na primer lahko z rezalno šablono angelček le v minuti ali dveh izrežete več angelčkov, kot bi jih sicer v 15 minutah. In vsi so enaki, brezhibni! Pa ne gre samo za enostavne oblike. Današnje kovinske šablone za izrezovanje imajo vedno bolj filigrantsko dovršene oblike, za katere bi potrebovali ure in ure, da bi jih izrezali. Rezalne šablone so torej pravi blagoslov za vaše ustvarjanje. Rekli bi: must have!

Kaj je strojček za izrezovanje?

Naprava za izrezovanje ima lahko različne oblike. Njihov osnovni namen je, da z njihovo pomočjo dovolj močno pritisnemo šablono na papir, blago, filc, usnje… in naredimo izrez. Naprave za izrezovanje so lahko ročne (mehanske) ali elektronske. Večina strojčkov na ročni pogon na tak ali drugačen način pomika plošče skupaj z šablono in papirjem skozi valje, ki pritisnejo na šablono. Pri nekaterih mehanskih strojčkih zadnje čase srečamo tudi že motorček, ki opravi delo vrtenja ročice. Elektronske naprave za izrezovanje papirja in podobnih materialov so navadno večje in s tehnološkega vidika mnogo bolj zapleteno zgrajene kot mehanski strojčki. Pri elektronskih napravah ne potrebujemo šablon, saj naprava sama vodi rezilo po papirju glede na motiv, ki ste si ga izbrali. Verjetno ni potrebno posebej navajati, da so elektronske naprave običajno najmanj enkrat dražje od mehanskih.

So rezalne šablone isto kot šablone za izrezovanje? Da!

Kovinska šablona za izrezovanje nam omogoča izrezovanje identičnih motivov. Izrezovanje lahko poteka iz različnih materialov: papirja, plute, blaga, usnja, pene, tanke kovine, lesa, kartona… Pri ročnih strojčkih za izrezovanje poznamo dva osnovna tipa rezalnih šablon, za katera nimamo slovenskih izrazov: steel rule in thin metal. V prvem primeru gre za šablone, ki imajo izrezovalni del visok skoraj 1 cm in so zato primerne tudi za debelejše materiale. Če se vrnemo na primerjavo z izdelovanjem piškotov, bi te bile še najbolj podobne modelčkom za piškote. Thin metal pa so rezalne šablone, katerih nožek v višino meri le par milimetrov in so danes tudi najpogostejše. Ker jih izdelujejo z jedkanjem, je mogoče izdelati zelo natančne in komplicirane motive. Kot rečeno pa pri elektronskih napravah ni šablon oziroma bi lahko rekli, da so njihove šablone digitalne datoteke, ki napravi narekujejo, kako in kaj naj izrežejo.

Kaj je bolje: ročni strojček za izrezovanje ali digitalna naprava za izrezovanje?

Veliko je faktorjev na podlagi katerih se odločamo za eno ali za drugo. Vsaka ima svoje pluse in minuse. Da bi »iztisnile« kar največ iz obeh, imajo nekatere ustvarjalke kar oba.
Ročni strojčki za izrezovanje so cenejši in zato primernejši za začetno investicijo. Res pa je, da vsaka rezalna šablona za papir, brez katere ni mogoče delati, pomeni dodaten strošek. Torej je mogoče strošek na daljši rok celo višji od nakupa digitalne naprave. Dodaten DA za ročne strojčke je tudi dejstvo, da je z njimi enostavneje rokovati in da je veliko šablon prirejenih za točno določene štampiljke. Nekateri proizvajalci namreč prodajajo štampiljko in odgovarjajočo rezalno šablono. Ročni strojčki imajo tudi lastnost, ki jo digitalne naprave ne premorejo: da lahko s pomočjo reliefnih srajčk (embossing folder) embosirajo oziroma naredijo relief.
Plus za digitalne naprave je ta, da lahko izrežemo katerikoli motiv v poljubni velikosti. Nove motive si lahko izdelamo sami ali pa jih kupimo v banki motivov, ki jo preko spleta ponuja proizvajalec naprave. Po drugi strani pa so digitalne naprave večje, za delovanje potrebujejo elektriko. Mogoče včasih potrebujete tudi nekaj več časa, da pridete do želenega izreza, kot bi sicer z ročnim strojčkom v katerega bi samo vtaknili šablone za ustvarjanje ter zavrteli ročico.
Torej: ročni strojček za izrezovanje ali digitalna naprava za izrezovanje? Kot ste videli, ni enoznačnega odgovora. Sami morate presoditi na kakšni poti ustvarjanja ste. Mogoče pa ne gre tudi zanemariti dejstva, da pri ročnem strojčku pokurite tudi kakšno kalorijo več z vrtenjem ročice.

Digitalne naprave za izrezovanje

Kako delujejo strojčki za izrezovanje?

Osnovni koncept je pri večini enak: rezalno šablono skupaj s ploščami potisnemo skozi režo na strojčku. Valji v reži zagrabijo sendvič plošč in šablone ter jih stisnejo, nato pa z vrtenjem ročice pripomoremo, da se valji zavrtijo in potisnejo sendvič skozi režo. Če zopet poiščemo primerjavo v kulinarki: kot bi potisnili maso za rezance skozi napravo za rezanje rezancev. Ker so nekatere šablone za izrezovanje tanjše druge pa debelejše, moramo paziti kakšno debelino sendviča je potrebno izdelati – ali je potrebno dodati še kakšno ploščo ali pa kakšno odvzeti in namesto nje uporabiti tanjšo. Če je namreč pritisk valjev na sendvič prešibak, motiv ne bo izrezan. A brez skrbi, že po nekaj dnevih uporabe boste to imeli v krvi. Na trgu obstaja nekaj modelov strojčkov pri katerih ni potrebe po dodajanju ali odvzemanju plošč, ker z vrtenjem vijaka (gumba) spuščamo ali dvigamo višino valjev in s tem tudi pritisk na sendvič.

Najpogostejši strojčki za rezanje papirja

Ročni strojček za izrezovanje vas bo stal od sto evrov dalje. Včasih so obstajali, mogoče celo še kje zasledite omenjeno ponudbo, nekoliko manjši strojčki, ki pa so bili primerni samo za embosiranje, torej izdelovanje reliefov. Ti so dosegali ceno blizu 40 evrov. Danes jih na trgu praktično ni več.
Poglejmo nekaj najbolj pogostih modelov, ki jih srečamo tudi na slovenskem trgu.

Strojček za izrezovanje
Različni strojčki za izrezovanje

Strojček Sizzix Big Shot

Sizzix ponuja več različnih modelov osnovne naprave Big Shot. Slednja ima 6 inčno režo za šablone, to je 15 cm, njegov večji bratranec, Big Shot Plus, pa ima kar 21,25 cm režo. Z Big Shot Plusom lahko torej izdelujete A4 velike izreze. Ker pa tudi A4 ne zadovolji vse potrebe, je Sizzix izdelal še Big Shot Pro z 13 inčno režo, kar v praksi pomeni, da lahko izrezuje celo A3 velike motive (rezalne šablone). Za tiste ki raje namesto vrtenja ročice pritisnete na gumb, pa sta v Sizzixovem prodajnem programu še Big Shot Express in Vagabond 2.

Strojček Cricut Cuttlebug

Ali tudi hrošč, kot ga včasih poimenujejo. Gre za enega prvih strojčkov za izrezovanje papirja na trgu, ki je od samega začetka do danes doživel le malo sprememb. Na trgu je trenutno verzija 2, ki se od prve loči predvsem po lepšem dizajnu. Cuttlebug ima 15 cm režo, ki zadošča za večino projektov, ki se jih bomo lotili. Z njim lahko izrezujemo z vsemi šablonami za izrezovanje, ki jih srečamo na trgu. Odlikuje ga enostavno poimenovanje plošč (A, B in C), ki jih moramo uporabiti v kombinaciji s šablono in pa da zasede zelo malo prostora. Njegovi delovni mizici namreč lahko po koncu uporabe vertikalno zložimo in ga shranimo na bližnjo polico.

Spellbindersovi strojčki za izrezovanje

Ameriški Spellbinders prav tako ponuja več variacij strojčka. Osnovna enota je bil dolgo časa Grand Calibur z 21,25 cm široko odprtino, vendar ga je spremljalo veliko težav z zobniki in ročico. Baje naj bi bile zadnje variante že boljše. Da bi Spellbinders nekoliko zameglil spomin na neuspeli model, je izdelal novo verzijo Spellbinders Platinum, ki ima klasično 6 inčno (15 cm) režo. Za večje projekte pa so izdelali Spellbinders Platinum 6, ki ima 8,5 inčno režno, torej 21,25 cm, in kot taka omogoča izrezovanje A4 velikih motivov. Ena od prednosti Spellbindersovih Platinum strojčkov je ta, da se mizici strojčka zložita kot metulj zloži krila. S tem strojček ne zasede veliko prostora. (1)

Strojček Evolution od firme We R Memory Keepers

Zanimiv strojček, lahek in kompakten, ki posnema cuttlebuga. Ima klasično 6 inčno odprtino, ki je primerna za izdelovanje motivov za voščilnice in večino ostalih projektov. Njegova prednost je ta, da ima poseben gumb (vijak) s katerim lahko prilagajate višino reže in s tem pritisk na rezalne šablone. Zaradi tega vam ni potrebno imeti dodatne plošče s katerimi si pomagamo, če naprava nima omenjenega vijaka (gumba). Od ostalih se loči še po tem, da je mogoče njegovo delovno mizico odpreti in jo uporabiti kot prostor za hrambo kovinskih rezalnih šablon ali drugih drobnarij.Na strojček je mogoče namestiti motorček, ki nadomesti ročno vrtenje ročice.

Upam, da smo vam vsaj nekoliko osvetlili ta del ustvarjalnega sveta. Iz naših izkušenj priporočamo uporabo cuttlebuga, ki je zelo enostaven za uporabo in zasede zelo malo prostora. O njegovi kvaliteti ni dvoma in zagotovo vas ne bo razočaral.

< Nazaj na postopke in ideje