Rdeča kapica malo drugače

21. 4. 2014

Pri nas se večer sklene s pravljico: bodisi govorjeno bodisi pisano, včasih, če si otroci to zaslužijo, dobijo celo obe. Pred dnevi pa je padla ideja, da bi naredili pravljico, ki jo je mogoče celo otipati, poljubno »zlagati« in temu prilagajati konec. V suhi strugi našega potoka smo nabrali nekaj ploščatih kamnov, ki smo jih doma še enkrat dodobra prekrtačili. Pustili smo jih, da so se posušili in nato možganovali, vsebino katere pravljice bi prenesli na tisočletne prodnike. Idej je bilo kar nekaj, na koncu pa smo se odločili za klasiko: Rdečo kapico.

Za našo pravljico potrebujemo:
– majhne ploščate prodnike
akrilne barve Claudine Hellmut Studio
Mod Podge lepilo
čopiče
zaščitno podlago
– grafitni svinčnik
– črn flomaster oziroma pisalo

Ker so bili kamni večinoma črni ali pa vsaj temnejši, sem najprej vse prebarval z belo akrilno barvo. Na ta način bodo barve, ki jih bomo nanesli nanjo, mnogo bolj žive, kot bi bile sicer na črni podlagi. Izberemo kamen, ki bi po obliki spominjal na lik, a to nikakor ni pogoj. Včasih ravno popačenost kamna in s tem risbe da motivu poseben čar – na primer v našem primeru hiša. Če bi bila popolnoma pravokotna, pravilnih geometričnih oblik, zagotovo ne bi bila tako prijetna na oko, kot je sedaj.

Na kamen pobarvan z belo barvo narišemo z grafitnim svinčnikom lik in ga nato pobarvamo. Tanek čopič bo prišel prav oziroma je odvisno od motiva. Dobra plat barvanja je ta, da če se zmotite, »kiks« enostavno prebarvate, v skrajnem primeru lahko cel kamen. Naša Rdeča kapca je že doživela en tak lepotni lifting – bledoličnost in mogolske oči pač niso bile za pravljično modno brv.

Ko kamen pobarvate, s črnim pisalom obrobite lik, da bo bolj izstopal. Priporočamo uporabo kontrastnih barv, ker so te tudi otrokom zanimivejše.

rdeca kapica na kamnih1 [ustvarjalni blog]

rdeca kapica na kamnih2 [ustvarjalni blog]

Počakajte še nekaj minut, da ste prepričani, da je površina suha in nato kamen premažite z modpodgom. Deloval bo kot zaščitni lak, posledično boste lahko pobarvane kamne pobrali, če bi jih, tako kot na primer naš Juš, zamenjali za velikonočne pirhe in bi končali v ustih…

 

rdeca kapica na kamnih3 [ustvarjalni blog]

rdeca kapica na kamnih4 [ustvarjalni blog]

Najprej smo se šli tako, da so postavljali pravljico v klasičnem zaporedju oziroma so kamni na kavču romali iz roke v roko po »Grimmovem« zaporedju. Ko se je zdelo, da smo že kot lajna, smo vrstni red zamenjali. Naenkrat volk ni požrl Rdeče kapice in babice, marveč ju je rodil. Potem je prišel lovec in odpeljal volka v posteljo počivat. Slabovidna babica je tekla v trgovino po kokoško, da bo skuhala »kurjo juhico« volčji porodnici, Rdeča kapica pa je v tavala v gozdu, nezadovoljna, da je ima njena mati tako velike oči, štrleča ušesa in gromozanski gobec…

rdeca kapica na kamnih5 [ustvarjalni blog]

rdeca kapica na kamnih6 [ustvarjalni blog]

 

Gašper

< Nazaj na postopke in ideje