Različne vrste blazinic

7. 3. 2018

Blazinice so različne glede na sestavo barvila, ki je v osnovi blazinice.

Blazinice na osnovi dye ink – se hitro sušijo, odtis je bolj transparenten (na črnem papirju se ne vidi, na belem pa je temnejši odtis), barvilo se vpije v papir, osnova blazinice je iz filca. Večinoma so narejene na vodni osnovi: Memento, Kaleidacolor.

V to vrsto spadajo Distress ink blazinice. Zakaj so blazinice oblikovalca Tima Holtza posebne? Dlje časa ostanejo mokre, kar vam na papirju in fotografijah omogoča izdelavo efektov kot so obrabljenost, ogorelost, razne packe… Uporabljate jih lahko tudi za embossiranje (toplotno obdelavo s prahom in grelno napravo za reliefni videz). Črnilo se po površini vašega papirja širi dlje (potuje), kot to omogočajo ostale blazinice, če jo boste pošpricali z vodo. S tem lahko ustvarjate različne barvne odtenke in prehode. Za razliko od ostalih blazinic, Tim Holtzove barve ne bodo zbledele, če pridejo v stik z vodo ali vročim zrakom. To vam omogoča večji barvni nadzor nad končnim videzom. S temi blazinicami lahko tudi barvate svoje odtise. Postopek z vodnim čopičem sem pokazala v tem prispevku, če pa želite pobarvati izrezke, si poglejte ta prispevek. Poleg tega Tim Holtz ponuja pestro paleto novih barvnih odtenkov, ki jih je mogoče uporabiti za izdelavo učinkov, ki so pika na i vsakega kvalitetnega ustvarjalnega izdelka. Blazinice so velike 5×5 cm in rahlo izbočene za lažje tapkanje po papirju. Njihov pokrov je oblikovan na način, da lahko blazinice enostavno zlagamo drugo na drugega in tako prihranimo na prostoru. Imamo tudi premium blazinice Taylored expressionski se hitro sušijo, lepi, natančni, odtisi živih barv (ko je dokončno suh). Več pa v njihovem predstavitvenem videu.

Prav tako sem spadajo Archival ink blazinice, ki pa ne zbledijo in so vodoodporne in narejene na oljni osnovi. Odtis bo lep, tudi, če ga odtisnemo po površini, ki smo jo predhodno obdelali z vodo. So super za barvanje odtisov, vendar ne z alkoholnimi markerji. Podobne tem so Versafine, oljne blazinice. Uporabljam jih že vrsto let za odtise, ki jih nato barvam s Copic markerji, z vodnim čopičem… ter za odtiskovanje štampiljk s slovenskimi napisi.

Imamo še StazOn blazinice. Te so narejene na alkoholni osnovi, zato med uporabo odprite okno ali jo uporabljajte v dobro zračenem prostoru. Odličen odtis bodo omogočile tudi na gladkih površinah, kot je plastika, celofan, aluminijasta folija, usnje in na nekaterih steklenih površinah. Ni jih potrebno dodatno segrevati z grelno napravo. Bleščeče in opažne blazinice te vrste pridejo v kompletu s polnilom. Blazinica polnila ne bo vpila, zato ga boste morali nanašati večkrat. Blazinico med procesom odtiskovanja sproti zapirajte, da preprečite njeno nezaželeno sušenje. Če površina vendarle postane trda, zopet dodajte polnilo in se bo zmehčala. Pozor! Blazinice ne uporabljajte na prozornih štampiljkah, saj alkohol razžira. Uporabljajte le gumijaste štampiljke. Priporočamo uporabo namenskega čistila: StazOn čistilo, ki ga najdete tudi v naši ponudbi.

Pigmentne blazinice se dlje časa sušijo, in so zato primerne tudi za obdelavo z emboss prahom, odtis pa je bolj opažen (na črnem se lepo vidi, na belem pa je manj intenzivna barva), barva se ne vpije v papir. Razlika med tema dvema je prikazana na tem videu, ki je v angleščini. Niso vodoobstojne, odtis se bo spackal, če ga barvamo z vodnimi čopiči, alkoholnimi markerji. Na bleščečem papirju se odtis posuši, če ga segrejemo z grelno napravo. Na vodni osnovi so narejene: VersaCraft, VersaColor, Delicata, Brilliance, VersaMagic, Opalite. Na alkoholni osnovi so narejene StazOn opaque, StazOn metallic. Na oljni osnovi pa so narejene, zame nepogrešljive blazinice Versafine. Uporabljam jih že vrsto let za odtise, ki jih nato barvam s Copic markerji, z vodnim čopičem… ter za odtiskovanje štampiljk s slovenskimi napisi. V to isto kategorijo spadajo hibridne blazinice My favorite things, ki se sušijo malo dlje časa, barva odtisa pa postane malenkost temnejša, ko je suha.

Novost so hibridne blazinice saj, da združujejo najboljše lastnosti obeh dveh vrst, zagotavljajo proizvajalci, saj se hitro posušijo, se vpijejo v papir, so vodoodporne in obstojne. Lahko jih uporabljamo na različnih materialih in jih za obstojnost še toplotno obdelamo. Odtise lahko barvamo tudi z vodnimi čopiči in alkoholnimi flomastri, pa se odtis ne bo spackal. So na pigmenti osnovi, sušijo pa se kot dye ink blazinice. Pri nas imamo blazinice Blazinice My favorite things. Ko sem uporabljala hibridne blazinice My favorite things sem ugotovila, da so odtisi bolj medli – niso zelo natančni, niso polni, in so primerni za ozadja, rožice…ne pa za natančne odtise, npr. pisave. Sušijo se malo dlje časa, kot zagotavlja proizvajalec. So vodoodporne, če pa jih želite odtisniti na drugih površinah, je potrebno odtis nato še toplotno zaščititi (segrejemo ga z grelno napravo). Odtise lahko barvamo s Copic markerji in z vodnim čopičem! Super, kajne 🙂 Črna blazinica naredi lep črn odtis, natančen, primeren tudi za napise. Kratka predstavitev je v tem angleškem videu. Hibridna črna blazinica Taylored expressions pa je izdelana tudi za alkoholne markerje in barvanje na vodni osnovi.

Bleščeče blazinice so svoja zgodba. Preizkusila sem jih že ogromno. StazOn blazinico je potrebno vsakokrat na novo napolniti, a je obstojna, tudi na gladkih površinah (pogojno na keramiki). Colorbox blazinice naredijo velikokrat obrobo okoli motiva, notranjost odtisa je bolj medel, nekatere blazinice se bleščijo le pod določenim kotom. Za blazinico Delicata pravijo, da je najboljša, saj se blešči iz vseh strani, ne glede na to kako je obrnjen papir (bele barve). Barvni odtenek zlate je zame malo preveč rumen. Meni osebno so všeč tudi bleščeče blazinice znamke Encore, narejene na oljni osnovi. Res se odtis ne posuši dobro in se lahko spacka (s prsti ga lahko spackamo), pa vendar se lepo blešči pod določenim kotom. Tudi blazinice Colorbox sem preizkusila in se lepo obnesejo.

Bela blazinica (zadnja po vrsti na sliki), sugar cube znamke Taylored expressions je zelo lepa in uporabna na temnih papirjih. Zelo je “napita” z barvo zato jo je potrebno previdno nanašati na štampiljko, da ne bo odtis poplavljen.

Blazinice za embosiranje – za reliefni učinek s pomočjo grelne naprave in nanosa namenskega prahu. Blazinice se sušijo dlje časa in omogočajo nanos reliefnega prahu.

Da vam ne bi bilo potrebno vsakokrat kupiti nove blazinice, smo v našo ponudbo dodali nekaj nepogrešljivih polnil, s katerimi boste osvežili vašo blazinico.

Priporočila: *Nekateri materiali niso primerni za odtiskovanje. Pred uporabo preizkusite na manjšem kosu. *Ne uporabljajte blazinic na materialih, ki bodo v neposrednem stiku s hrano.

Različne vrste blazinic … in toliko… kaj sedaj izbrati?

Odvisno kaj želite odtisniti? Natančen odtis? Boste barvali? S čim?

Da povzamem… Za odtiskovanje napisov so najbolj primerne blazinice: Versafine, črna My favorite things, hibridna črna, oreo Taylored expressions. S temi blazinicami lahko barvate odtise – tudi s Copic markerji in z vodnim čopičem.

Tudi blazinice drugih proizvajalcev so v redu, predstavila sem vam le te, katere imam jaz in jih največ uporabljam.

< Nazaj na postopke in ideje