Primerjava emboss oziroma reliefne paste

24. 5. 2018

Malo denarja, malo muzike…ni vedno tako. Toliko ponudbe, da ne veš kaj izbrati. Verjetno poznaš občutek. Danes ti bom olajšala delo, saj sem preizkusila različne emboss paste. Z reliefno pasto motiv naredimo dvignjen od podlage, v 3D videzu. Preden Izberemo pasto, moramo izbrati podlago. Paste imajo različno teksturo, gostoto, zato to igra veliko vlogo pri sušenju. Gostejša ko je pasta, mehkejšo podlago lahko uporabimo. Po sušenju se lahko papir zvije, če je pasta preveč tekoča oziroma je narejena predvsem na vodni osnovi.

Primerjava emboss oziroma reliefne paste

Za primerjavo sem uporabila: bleščečo Viva decor pasto, zlato emboss pasto znamke Dreamweaver ter črn gesso znmke Schnjering. Potrebovala sem še nelepljivo podlogo, plastično šablono in lopatko.

Bleščeča pasta Viva decor vsebuje veliko vode in se bo papir posledično precej krivil. Po mojem mnenju je to pasto bolje uporabiti na lesenih deščicah, črkah, in ostalih trših predmetih… Pasta se je lepo mazala, le paziti moramo, da posušeni koščki paste ne padejo nazaj v lonček. Ob straneh se bo rada zasušila, vendar je nikar ne vrzite v koš (kot je to naredil Gašper), le poberite stran posušene dele. Ko se posuši, elementi niso fleksibilni, saj lahko ob upogibanju počijo. Naš Oskar je bil zelo navdušen nad njo in je naredil kar nekaj prelepih ozadij, ki sem jih potem uporabila na čestitkah.

Nad pasto znamke Dreamweaver sem bila najbolj navdušena, saj ima izredno lepo teksturo. Lepo se maže, ne nastajajo koščki in papir se ne zvije, ko je suh. Pasta je fleksibilna, ko je suha. Šablono lahko večkrat uporabimo in je ni potrebno vsakokrat očistiti.

Črna pasta gesso ima najbolj fleksibilno strukturo ko se posuši. Najbolj jo lahko upogibamo, pa ne bo počila. Pasta je najbolj tekoča od ostalih primerjanih. Šablono moramo pred vsako uporabo ponovno očistiti in osušiti.

Vsak izdelek sušite čez noč ali sušenje pospešite z grelno napravo. Ne naredite napake, kot sem jo jaz in ne polagajte motivov enega na drugega, tudi, če mislite, da je suho. Počakajte vsaj en dan, da se vam izdelek ne sprime z drugimi. Vse uporabljene pripomočke takoj operite pod toplo vodo, lahko dodate tudi malo mila.

< Nazaj na postopke in ideje