Prenova stare mize v dirkalno stezo za avtomobilčke

9. 10. 2017

Na balkonu je bila stara miza na prepogib, ki že dolgo časa ni ničemer služila. Se je pa pred časom sin vpisal na ure klavirja in je nastala potreba po dodatni mizi za klaviature.

Z nekaj sekundami baterijske v rokah in ob pomoči ostalih otrok, je bila stara miza v trenutku odvijačena s stene. Načrt je bil, da jo odnesem v delavnico, prebrusim, polakiram in pritrdim na steno otroške sobe. A četica malih otrok, ki je stala za njihovim najstarejšim bratom, je imela svoje ideje: da naredimo na mizi dirkalno progo. »Okej, poglejmo kaj pravi v tem primeru stric pinterest.« Idej in primerov je bilo na pretek in smo se lotili kompromisa: prenova stare mize in izdelava dirkalne steze za avtomobilčke.

Pa začnimo

Ni posebne znanosti: mizo je bilo potrebno zbrusiti, da so jo zapustili dolgoletni madeži, potem pa smo jo z akrilno barvo prebarvali v črno. Verjetno bi bila še boljša siva, a je v taki količini nismo imeli. Nato smo po njej z maskirnim lepilnim trakom zalepili površine, ki bodo služile cestam. Nato vse skupaj prebarvate z zeleno akrilno barvo, ki bo služila kot zelenica, hkrati pa bo še prijeten kontrast črni. Ko se vse skupaj dobro posuši, odlepite maskirni trak. Pokažejo se jasne črne linije, ki bodo služile za ceste. No, sedaj veste, zakaj se malo prej pisal o sivi barvi: ker so ceste pravzaprav sive…

Detajli

Naslednji korak prenove stare mize je obrobljanje ceste in drugih površin z belim Uni Posca markerjem. Gre za zelo kvalitetne permanentne markerje, ki lepo tečejo po površini. Imajo ravno prav gosto črnilo, da dobro prekrijejo površino. Ko smo to uredili, sledi še polnjenje zelenih površin z liki, ki bi pri igri z avtomobilčki lahko prišli prav. To so mostovi, vode, policija, gasilci, črpalka, zapor, bolnica, trgovina… Če vam te oblike ne gredo, jih preplonkajte iz spleta, sploh iz kake stock strani, ki hrani na tisoče vektorjev in ilustracij.

Načeloma bi tako pobarvana miza bila nared za dirkaške podvige malčkov, a ker bo na njej mestoma tudi klaviatura, sem se odločil, da jo še prelakiram. Uporabil sem Modge podge premaz, s katerim je zelo enostavno rokovati.

Naslednji dan, ko se je miza posušila, smo jo pritrdili na steno Jakobove sobe. Potem pa se je začel prepir, kaj bo na njej: klaviatura ali avtomobilčki. No, mogoče pa bi bilo vendarle bolje, da bi ostala kar na svojem starem mestu na balkonu…

V zvezi s prenovami otroških sob, priporočamo tudi ogled spletne strani Otroškesobe.com, kjer je predstavljeno še več, realnih primerov opremljanj otroških sob in prostorov.

Gašper

Prenova stare mize
Prenova stare mize
< Nazaj na postopke in ideje