Pop up čestitka z rotacijo

17. 2. 2017

Pop up čestitka z rotacijo je nekaj posebnega. Izdelala sem jo za naš mesečni izziv, kjer je tema “čestitka z drugačnim odpiranjem” (nima klasične forme). Tukaj vam bom skušala vse skupaj predstaviti s fotografijami.

Za delo potrebujemo: ploščo za izdelovanje utorov (moja je od Marthe Stewart), kost za glajenje papirja, vsaj 2 papirja velikosti 30 x 30 cm, lepilo, škarje in vse kar boste nato potrebovali za okrasitev čestitke. Navodila za to čestitko sem našla na youtubu, pa sem jih morala kar nekajkrat pogledati, vmes ustavljati video,… nato pa sem raje vse zapisala in je bilo precej lažje. Mogoče bo tudi vam. Mere so vse v inčih, kar je pravzaprav dobro, saj je tudi plošča za utore v inčih, tako, da se mere skladajo. Le giljotina mi bi lahko delala težave, a sem jih rešila po svoje… Namig: kako izrezati papir določene velikosti, če imaš podatke v inčah, se ti ne da preračunavati in če nimaš rezalnika z inčami? Jaz sem si vse označila na plošči za izdelovanje utorov in nato odrezala z giljotino.

Pop up čestitka z rotacijo

Osnova papirja naj bo velika 8 1/2″ x 10 3/4″.

Nato izdelajte prepogibe na krajši stranici pri 2 1/4″, 4 1/4″, 6 1/4″,

na daljši pa pri 3 7/8″, 5 3/8″, 6 7/8″.

pop up čestitka

Odrežite vse vogale po zunanjih prepogibih, da dobite obliko, kot je na sliki. Diagonalnih prepogibov še nimate. Te boste naredili tako, da kost za papir položite na sredino, kjer se prepogibi križajo in nato prepognete tako, da poravnate linijo s srednjim utorom. Postopek ponovite še na drugi strani in dobro utrdite naslednje prepogibe: oba diagonalna in vodoravnega (pri tem čestitko obrnite). Dobili boste obliko rakete.
postopek pop up čestitka 02 postopek pop up čestitka 03

Sedaj potrebujemo še notranji trak, ki je dolg 3″ x 11″, po daljši stranici naredimo utore za prepogibe: 2 3/4″,  5 1/2″, 8 1/4″. Trak prilepimo v notranji del tako, da desni zgornji del namažemo z lepilom po zunanjem delu ter levi spodnji del (po zunanjem delu), srednji del pa poravnamo s sredino. Za prvič je bolje, da namažemo samo pikico lepila, potem vse zapremo in poravnamo, če je potrebno. Notranji kartončki se mora ob zaprtju poravnati s spodnjim delom čestitke. postopek pop up čestitka 04

Vaja dela mojstra… Mojih je bilo cel kup “ta vzorčnih” in samo 2 tisti ta lepši. Pokaži, kako ti je uspelo in se prijavi na naš ustvarjalni izziv. Časa imaš še do konca februarja. Nagrade čakajo 😉

poročna čestitka unikat nekaj posebnega presenečenje (1) posbna čestitka za novorojenčka unikat presenečenje 1 (1)

 

< Nazaj na postopke in ideje