Papirnate vrečke, celofanske, ekološke…

19. 1. 2019

Zanimivo, koliko izrazov se je uveljavilo v zadnjih dveh desetletjih za vrečke. Nekoč smo poznali običajne bele in prozorne vrečke. Danes pa se srečujemo z izrazi kot so eko vrečke, ekološke vrečke, celofan vrečke za piškote, papirnate vrečke ter še in še.

Eko vrečke, kaj je že to?

Hmm, nov izraz, ki nam je sicer čisto blizu, a hkrati tuj. Vemo, da ima opraviti z ekologijo, a kaj več se nam najbrž že ne sanja. Naj vam pomagamo: gre za vrečke iz blaga, narejene iz bombaža, jute, bambusa… Če vam ni vseeno za naš planet, le posežite po njih. Trajnostno razmišljanje je pomembnejše kot kdajkoli. Njihova ponovna uporaba sledi miselnosti – manj je več, s tem pa korak naprej k zelenemu, enostavnejšemu in boljšemu življenju.

Celofan vrečke za piškote

Celofanske vrečke za piškote imajo običajno ravno dno. Ne služijo le kot embalaža sama po sebi, marveč zaradi svoje obarvanosti lahko tudi kaj več kot le to. Drobne bele črte ali pisani vzorci lahko popestrijo izgled vaših piškotov, sadja ali česa drugega. Z raznobarvnimi pentljami, s katerimi boste zavezali vrečko, boste vsebino okitili na način, da se ji ne bo mogoče upreti.

Vrečke iz celofana za čestitke, vabila, voščilnice…

Kdor je kdajkoli prodajal čestitke, vabila ali voščilnice na stojnici ali v trgovini, ta ve, da če jih nima zaščitenih, se na njih hitro poznajo prstni odtisi. Zato jih je potrebno zaščiti. Toda kako? Enostavno, to vlogo prevzamejo vrečke iz celofana. Te so po dimenziji malenkost večje kot so osnove za čestitke, tako da vanje zdrknejo brez težav, četudi ste jih okrasili (obložili) nekoliko bolj bogato. Čestitka s celofansko vrečko pa ni samo zaščitena, ampak deluje tudi bolj profesionalno, s tem pa se poveča tudi možnost prodaje.

Papirnate vrečke lahko izdelate tudi sami

Obstaja več vrst papirnatih vrečk. Poznamo papirnate vrečke iz trgovin za špecerijo, potem so tu darilne vrečke iz papirja in različni škrniclji. Sploh papirnate vrečke za darila – škrniclji – so lahko zanimive, ne glede na njihovo neugledno poimenovanje. Spodaj prilagamo kolaž fotografij, kako lahko iz časopisnega papirja izdelamo povsem unikatno darilno embalažo – škrnicelj.

Papirnate vrecke

Naredili smo le kratek pregled vrečk s katerimi se srečujemo v ustvarjalnih trgovinah. Ne glede na vse skupaj pa priporočamo zeleni pristop – uporabite čim manj embalaže iz umetne mase, namesto nje pa uporabite reciklirane materiale, ki jih lahko s svojim ustvarjalnim pristopom spremenite v unikatne izdelke.

< Nazaj na postopke in ideje