Izdelava odtisov s prozornimi štampiljkami

5. 3. 2018

Na trgu je ogromno blazinic za odtiskovanje štampiljk. Razlikujejo se po velikosti, kvaliteti, barvnih odtenkih in uporabnosti. Rokovanje z njimi je relativno enostavno, a če si začetnik, se lahko ne glede na to pojavi kar nekaj vprašanj – sploh pri uporabi silikonskih štampiljk. Zato smo vam pripravili nekaj osnovnih napotkov, kako poteka izdelava  odtisov s prozornimi štampiljkami.

Izdelava odtisov s prozornimi štampiljkami

Prozorno štampiljko »prilepimo« na akrilni blok. Vse silikonske (prozorne) štampiljke so samolepljive in za to ne potrebujete nobenega lepila. Prav tako je z večino gumijastih štampiljk, ki so prilepljene bodisi na peni bodisi na leseni ploščici.

Na štampiljko večkrat pritisnemo (potapkamo) želeno blazinico, da jo res dobro prepojimo z barvo. Vsaka blazinica – včasih ji rečejo tudi gobica za štampiljke – je oblikovana tako, da jo lahko obrnemo »na glavo«, pa ta ne bo padla iz škatlice. Prvi odtis običajno ni dober – zato ga raje odtisnite na nek drug, “šmir” papir. Če imate otroke, bodo takšni nepopolni odtiski štampiljk kot nalašč zanje, da jih pobarvajo…

Dober odtis naredimo tako, da močno – z vso težo – pritisnemo na akrilni blok. Najbolje odtisnemo, če stojimo in enakomerno razporedimo težo celotnega telesa na akrilni blok. Akrilni bloki in prozorne štampiljke so odlične za izdelavo odtisov na točno določenem mestu ali za racionalno rabo papirja, saj vidimo kam bomo odtisnili motiv. Za pomoč imamo tudi ploščo za odtiskovanje, s pomočjo katere lahko ponovite odtis na točno določenem mestu (če ne veste ali boste lepo odtisnili večji motiv, napis oziroma če morate narediti veliko ponovitev enakega odtisa – za vabilo in podobno.

Po uporabi štampiljko očistimo s čistilom ali z vlažnim robčkom (za otroško ritko) in jo nato pospravimo nazaj na folijo, na kateri smo jo kupili. Pozor! Čistilo za alkoholne blazinice ni primerno za prozorne štampiljke! Tudi ne priporočam uporabe alkoholne blazinice s štampiljkami s slovenskimi napisi, ker se lahko napis poškoduje. Iz lastne izkušnje vam povem, ko sem večkrat uporabila tovrstno blazinico na štampiljki vabili in štampiljki vesele praznike, da je odtis postal zapackan.

Odtis lahko pobarvamo z vodnimi barvicami in vodnim čopičem ali s flomastri za štampiljke, kot so na primer super copic markerji ali z barvicami in terpentinom. Lahko jih še posujemo z bleščicami v prahu ali jih premažemo z bleščicami v lepilu. Takšni odtisi bodo še kako poživili vašo scrapbook tehniko.(1)

 

izdelava odtisov s prozornimi štampiljkami

< Nazaj na postopke in ideje