Odtiskovanje s prozornimi štampiljkami za začetnike

5. 3. 2018

Blazinic za odtiskovanje štampiljk je ogromno vrst. Razlikujejo se po velikosti, kvaliteti, barvnih odtenkih in uporabnosti. Vse odlikuje zelo enostavna uporaba. Nekaj fotografij za lažjo predstavo…

1. Prozorno štampiljko “prilepimo” na akrilni blok. Vse silikonske (prozorne) štampiljke so samolepljive in za to ne potrebujete nobenega lepila. prav tako je z večino gumjastih štampiljk, ki so prilepljeni bodisi na peni bodisi na leseni ploščici.

2. Na štampiljko večkrat pritisnemo želeno blazinico, da jo res dobro prepojimo z barvo. Vse blazinice so oblikovane tako, da jo lahko obrnemo “na glavo” pa ta ne bo padla iz škatlice. Prvi odtis običajno ni dober – zato ga raje odtisnite na nek drug, “šmir” papir.

3. Nato naredimo odtis tako, da dobro pritisnemo z vso težo na akrilni blok. Najbolje odtisnemo, če stojimo in enakomerno razporedimo težo. Akrilni bloki in prozorne štampiljke so odlične za izdelavo odtisov na točno določenem mestu ali za racionalno rabo papirja, saj vidimo kam bomo odtisnili motiv. Za pomoč imamo tudi ploščo za odtiskovanje, s pomočjo katere lahko ponovite odtis na točno določenem mestu (če ne veste ali boste lepo odtisnili večji motiv, napis oziroma, če morate narediti veliko ponovitev enakega odtisa – za vabilo in podobno.

4. Po uporabi štampiljko očistimo s čistilom ali z vlažnim robčkom (za otroško ritko) in jo nato pospravimo nazaj na folijo, na kateri smo jo kupili. Pozor! Čistilo za alkoholno blazinico ni primerno za prozorne štampiljke! Ne priporočam uporabe alkoholne blazinice s štampiljkami s slovenskimi napisi, ker se lahko napis poškoduje.

5. Odtis lahko pobarvamo z vodnimi barvicami in vodnim čopičem ali s flomastri za štampiljke, npr. copic ali z barvicami in terpentinom. Lahko jih še posujemo z bleščicami v prahu ali jih premažemo z bleščicami v lepilu.

6. Nadgradnja odtiskovanja – z reliefnim prahom. Postopek najdete tukaj.

< Nazaj na postopke in ideje