Luštna darilca

17. 12. 2013

Hitro bodo prazniki blizu, zato se nekateri že pripravljamo na obdarovanja. Majhna pozornost, ko pridemo na obisk ali za naše najbližje je še posebej prisrčna, če jo pripravimo sami.

DSC_0645 [trgovina]

Jaz sem imela pomoč 🙂 Zdaj že 4-letnega Jakoba. Spekla sva medenjake. In ker mu je šlo odlično od rok, sva rekla, zakaj ne bi na ta način letos okrasili božično drevo. Ker medenjakov čez 1 mesec (ko se bo na smreki nabralo že za prst prahu) ne bo nihče želel pojesti, sva piškotke naredila iz slanega testa. In da bodo še izvirnejši, sem nanje odtisnila različne lepe besede in želje, ki sodijo v ta praznični čas, Jakob pa je na piškotke odtisnil imena, da bomo vedeli za koga bo darilo.

In kako nama je šlo? Priprava slanega testa: 2 dela drobno mlete soli (bolj kot je sol drobna, bolj fino testo bomo dobili), 2 dela navadne moke, 1 del vode.

DSC_1359 (2) [BREZ LOGOTA]

DSC_1362 (2) [BREZ LOGOTA]

Na piškotke lahko odtisnemo štampiljke s slovenskim besedilom ali pa s samostojnimi črkami napišemo poljubne misli…s pomočjo Versafine blazinice., nato vanje naredimo luknjice. Piškote ne pečemo, jih samo sušimo  -nekaj dni na toplem. Lahko na radiatorju.

DSC_1342 (3) [BREZ LOGOTA]

DSC_1366 (2) [BREZ LOGOTA]

DSC_1372 (2) [BREZ LOGOTA]

Slane obeske sem zavezala z belo-rdečo vrvico. Nato sem medenjake dala v vrečke in jih zavezala z rjavo vrvico ter nanjo dala obesek iz slanega testa. Vrečko sem dala v lonček od čaja, ki sem ga prej oblepila s papirjem in okrasila pokrovček.

Če želite pripraviti tudi medenjake potrebujete: 350 g moke, žlička sode, 2 žlički mletega ingverja, 2 žlički mletega cimeta, 100 g zmehčanega masla, 150 g rjavega sladkorja, 1 stepeno jajce, 4 žlice medu.

Najprej zmešajte moko, sodo, ingver in cimet, dodajte maslo in vse zmešajte z rokami, da nastanejo grudice. Primešajte sladkor, med in stepeno jajce ter maso zgnetite v testo. Tega razvaljajte na 5 mm debeline in vanj odtisnite modelčke. Piškote pecite v ventilacijski pečici na 180 stopinj, 5-10 minut. DOBER TEK!

DSC_0650 [trgovina]

DSC_0684 [trgovina]

DSC_0660 [trgovina]

DSC_0701 [trgovina]

Ideja za darilce…

DSC_0648 [BREZ LOGOTA]

Smrečica čaka jutrišnji dan, da jo popolnoma okrasimo, danes pa samo en obesek za pokušino 🙂

DSC_0720 [trgovina]

< Nazaj na postopke in ideje