Kopalniška diorama

9. 10. 2016

Diorama zaradi svoje 3d realnosti ponuja svojstven pogled v svet domišljije, ki je navadno tako odmaknjen, a hkrati tako blizu. 3D okvir, Shadowbox, 23x23x3,5 cm je tako kar klicala po temu, da ji dam vsebino in na misel mi je prišlo – ker se je takrat ravno rodil najmlajši otrok – da bi jo izkoristil za ovekovečenje naših štirih razgrajačev.

Zadnji del diorame oziroma 3d okvirja je snemljiv, torej lahko notranjost obdelujemo brez težav. Ozadje in notranjost sem prebarval z zeleno akrilno barvo, kote pa posenčil s temno rjavo. Pomembno je, da ozadje ne prevlada nad motivom, ki bo spredaj. Naj bo torej medlejše, ne preveč kontrastno. Tla so sledila, recimo temu tipičnemu kopalniških tal v rdeče-beli kombinaciji, prav tako ustvarjenih z akrilnimi barvami.

set_diorama_02

Diorama ima v originalu razpeti 2 vrvici: spodnjo sem odstranil, da sem dobil prostor za kompozicijo, ki sem jo izdelal iz tršega papirja, liki pa so barvani s Copic markerji. Kopalniško zaveso sem izdelal iz blaga, na vrvico sem jo obesil s pomočjo obročkov za nakit. Gatke, tamalega in ostale pripomočke, ki visijo na vrvici, sem obesil  ščipalkami, ki pridejo v kompletu z dioramo. 3 D videz dobimo na način, da like lepimo stran od ozadja – oglejte si slik. Priporočam, da so ti distančniki izdelani v barvi ozadja, sicer bodo opazni, mogoče celo moteči. Najboljši mojstri dioram izkoriščajo različne razdalje in tako dosežejo še boljši 3 D učinek.

set_diorama_03

set_diorama_04

diorama_01-1-of-1
Zaključek

Ker ima diorama na zadnji strani dva obešala, jo lahko brez težav obesimo na steno in tako s svojo stvaritvijo polepšamo stanovanje. Koliko časa vam bo vzela? Vse je odvisno od zahtevnosti projekta. Mi smo porabili okoli 10 ur, še največ natančnosti so zahtevale risbe in pa natančno striženje le teh. Še namig, ko boste rezali like iz papirja: okoli njih pustite milimeter belega robu. Enostavno izpadejo bolje, kot če jih obrežete v živ rob.

 

Gašper Tominc

< Nazaj na postopke in ideje