Katero podlago uporabiti pri napravi Cricut?

15. 9. 2020

Katero podlago uporabiti pri napravi Cricut? Ni veliko različic, pa vendar vas lahko bega: modra, zelena, vijolična ali roza barva podlaga? Podlage so po barvah glede na stopnjo lepljivosti. Načeloma lahko uporabljate katerokoli, a pri tem vam lahko malo nagaja… Če je podlaga preveč lepljiva, lahko strgate papir, ko ga skušate odstraniti z nje, če je premalo, se vam bo blago med rezanjem začelo premikati in tako pokvarite ves kos, ki ste ga želeli uporabiti.

Vrste podlag za Cricut napravo

Svetlo modra podlaga je najmanj lepljiva. Jaz jo uporabljam za rezanje papirja, od pisarniškega do višjih gramatur (200g), pavs papir.

Zelena podlaga je standardna, srednje lepljiva. Uporabljam jo predvsem za vse vrste folij (folije za blago), vinil, transfere, reliefni papir…

Temno vijolično podlago še nisem potrebovala. Uporabljamo jo za rezanje trših kartonov, kartonov z bleščicami, magnetne pole, usnja, blaga z ojačevalcem, balze, lesa.

Roza podlaga je namenjena za rezanje blaga, filca, tila in krep papirja.

Cricut Joy je izjema, saj lahko deluje tudi brez podlage. To velja le v kolikor uporabljate originalne folije in vinile Smart z ojačano podlago.

Čiščenje podlage za Cricut

K lepljivosti podlage zelo pripomore skrbno čiščenje (okolice, kjer je naprava in same naprave). Manj ko je prahu, manj se ga bo prijelo na podlago. Priporočam, da shranite zaščitno folijo, ki je na podlagi. Obračajte jo vedno enako (torej stran, ki je bila prej nalepljena, zopet nalepite). Seveda se bo obrabila, po občutku (še preden dobite sive lase) jo zamenjajte, da bo delo teklo tako kot mora. Meni se je na enem delu (na začetku – v levem vogalu) – tam, ker običajno vedno pripravim motive, začela poznati obraba. Podlaga je tam postala manj lepljiva in se je nekajkrat že zgodilo, da se je med rezanjem papir začel premikati. V tistem trenutku sem pritisnila pavzo (II) na Cricutu in ustavila rez. Podlago sem zopet pripravila, le da sem tokrat papir zelo dobro podrgnila (z gladilko) in s tem dobro pritrdila papir. Na ta način sem podaljšala njeno življenjsko dobo.

Priporočamo, da podlage očistite z lepljivim valjčkom (za oblačila) in z njim poberete odvečna vlakna in smeti. Lahko uporabite tudi zelo mehko zobno ščetko (in je potem nikar ne dajte nazaj v kopalniški lonček), tekoče milo in toplo vodo. Nikar ne uporabljajte strgal, saj boste tako odstranili tudi lepilo. Podlago nato osušite (obesite, da odteče voda) in spet bo lepljiva (tako, kot naše odlične prozorne štampiljke 🙂

V kolikor vaš Cricut nima več garancije, podlogo lahko nasprejate z lepilom za ta namen. Pred tem nalepite ob robu zaščitni krep trak, da ne boste nasprejali še robu. Preizkušeno deluje na penastih gumjastih štampiljkah 🙂

< Nazaj na postopke in ideje