Kako urediti pisarniški material? Ponujamo vam 5 preprostih nasvetov!

24. 10. 2018

Večina ima svojevrstno pisarno, s pisalno mizo, računalnikom in nekaj pripomočki. Če ste njen »resnejši« uporabnik, obstaja velika verjetnost, da imate na njej več materiala, sicer pa nekoliko manj. Dejstvo pa je, da se slej ko prej pri vseh uporabnikih nabere na enem vogalu mize kopica papirja, na drugem se kopičijo sponke, na tretjem pisala… Vlada taka zmešnjava tudi na vaši mizi? V pričujočem prispevku bomo pogledali kako z drobnimi triki ukrotiti »podivjani« pisarniški material in pisarno kar s svojim ustvarjalnim pristopom spremeniti v primeren deloven prostor. Zavedajte se namreč, da nič bolj ne ovira vašega dela, kot zanemarjen delovni prostor.
Najprej začnemo na pisarniški ali delovni mizi, s katere odstranimo vse kar je na njej, prav tako izpraznimo predale. Ko imate preglede nad celotnim materialom, ga začnite sortirati. Res potrebujete vse te sponke za papir? Kaj pa račune, ki ste jih prejeli že pred meseci? Zavrzite vse, kar ni več potrebno za vašo produktivnost. Ko ste tako presejali zrno od plev: kaj boste obdržali in kaj ne, se lahko lotite organizacije.

Pokazali vam bomo 5 nasvetov za ureditev pisarniškega materiala.

1. Uporabi namizni organizator – lahko si ga narediš tudi sam

Namizni organizatorji so v svojem bistvu odprte škatle z razdelki. Navadno je prednja vrstica nižja od zadnje, zato vanjo umestimo drobnarije, zadaj pa večje predmete, kot so na primer kuverte. Organizator lahko z malce ideje izdelate tudi sami. Vzemite trši pokrov škatle, ki vam bo služil za osnovno podlago organizatorju. Dobro oblepite robove pokrova, ker bodo najbolj na udaru. Nato pobrskajte po omari za manjšimi škatlicami od živil, zdravil… Odrežite jim pokrove in tudi te po potrebi zalepite po robovih. Nato jih postavite na omenjeni osnovni pokrov škatle ter razporedite, kakor vam najbolje odgovarja. Ko ste zadovoljni s postavitvijo, jih oblepite z darilnim papirjem in nato prilepite s pištolo za vroče lepljenje na pokrov škatle. Seveda, ne pozabite lično zaviti tudi omenjenega pokrova. Tako boste dobili lasten namizni organizator, v vam najljubši barvi ter obliki.

Pisarniski material
Tako lahko sam izdelaš namizni organizator.

2. Urejanje računalniških kablov

Kabli so kar zoprna reč v dobi elektronskih naprav. Resda jih vedno več deluje na wireless načine, a še vedno moramo imeti pri pisalni mizi nekaj kablov. Te najlažje uredimo z namenskimi ježki (velcro), s katerimi spnemo kable v snope. Lahko pa si pomagamo sami na način, da kable položimo v lično papirnato škatlo v katero naredimo nekaj lukenj. Iz teh lukenj vlečemo kable proti izvoru elektrike in v smeri proti našim napravam. Tisti nepregledni vozel kablov bo tako ostal skrit v škatli. Ta je seveda lahko povsem običajna, kar od čevljev – potrebuje samo nekaj vašega ustvarjalnega navdiha.

3. Ukroti podivjani pisarniški material – lonček za svinčnike naredi kar sam

Del sleherne pisalne mize, na kateri se nahaja pisarniški material, so tudi svinčniki in pisala. Smiselno je, da pisala pospravimo v lončke, saj imamo nad njimi dober pregled. Lončki so lahko kovinski, kot je na primer odslužena pločevinka kompota. Kako smo se je mi lotili, si lahko ogledate na našem blogu. Lahko pa namesto kovinskih osnov uporabite kar steklene. Enostavno jih obvijte s papirjem, dodajte kakšno vrvico na vratu ter obesite nanjo še etiketo. Nanjo zapišite kakšno sporočilo za motivacijo, lahko pa tudi “zgolj” vaše ime – da se ve čigav je lonček. Lahko pa steklene lončke uporabite nekoliko drugače: položite jih v vodoraven položaj: spodaj tri, na njih pa še dva. Medsebojno jih zlepite z vročo pištolo, da se ne podrejo. Tako dobite vzorec steklene satovnice, v katero lahko vodoravno polagate pisala, markerje in podobno.

Pisarniški material
Kozarci za vlaganje se lahko v hipu spremenijo v fensi lonček za svinčnike.

4. Za ujete spomine na spominski kartici uporabite držalo za fotografije

Na marsikateri pisarniški mizi se nahajajo tudi družinske fotografije. Lahko jih postavite v namenske okvirje, lahko pa uporabite nekaj domišljije in izdelate kar svoja lastna držala. Postopek je enostaven, primeren za vsakogar. Naberite nekaj kamnov, velikih kot zaprta otroška pest. Pobarvajte jih po lastnih željah in nato okoli njih ovijte žico. Približno 30 cm žice pustite tako, da bi stala navpično nad kamnom. Njen konec nekajkrat ovijte okoli debelejšega flomastra, da dobite spiralo. Nekoliko jo potlačite na način, kot bi potisnili na vzmet. Tako potlačena spirala sedaj postane držalo za fotografijo. Kako smo to delali mi si lahko ogledate na TEJ POVEZAVI.

pisarniški material
Ops, ampak tudi tovrstni kamni lahko ob vaši domišljiji sodijo med pisarniški material.

5. Tabla za magnetke – čisto preprosto jo lahko izdelaš sam

Del slehernega pisarniškega materiala je zagotovo tudi magnetna tabla, na katero obešamo sporočila. Izkoristite jo, da osvobodite mizo papirjev, razpredelnic, koledarjev in podobno. A ni potrebno, da se odločite za drago tablo piši briši. Lahko jo enostavno izdelate sami. Kaj potrebujete? Obstajata dva načina. Lahko del stene pobarvate z magnetno barvo ali pa kos lesene plošče, ki jo obesite na steno. To je prva varianta. Druga pa je, da uporabite odslužen kovinski pladenj. Pobarvajte ga na črno ali pa na odtenek, ki vam je pri srcu. Zadaj pritrdite obešalo za slike in pok z njim na steno. Enostavno, hitro in poceni. Potrebujete samo še magnete…(1)

Predstavili smo vam samo nekaj idej kako urediti pisarniški material na svoji mizi v pisarni. Pri vseh teh načinih uporabite samo veliko svoje domišljije. Pomemben je osebni pristop, kajti le ta zagotavlja unikatnost izdelkov. Mnogokrat lahko kupite povsem nezanimiv predmet, kot na primer manjša kovinska košarica. A ko jo boste posprejali na črno in jo namestili na zid, se lahko spremeni v lično odlagalno posodico za drobne pisarniške pripomočke. Torej le pogum, naj vaša pisarna postane prostor dobrega počutja, pisarniški material pa enkrat za vselej pospravljen.

V spodnjem videu si lahko ogledate še nekaj idej kako urediti pisarniški material in se pri tem celo zabavati.

< Nazaj na postopke in ideje