Kako uporabiti transferno folijo za vinil?

16. 9. 2020

Leseno škatlo bom preobrazila v knjigo. Kako pri tem uporabiti transferno folijo za vinil? V pomoč mi bo pri črkah, saj nimam plastične šablone in tudi prostoročno ne bi dosegla takega učinka, kot bi želela.

Najprej sem leseno škatlo prebarvala z akrilnimi barvami. Uporabila sem Stamperia belo barvo za zunanje površine in mint barvo za notranje površine. Akrilna barva ima to odlično lastnost, da se hitro posuši in dobro prekrije. Naredila sem samo 1 nanos, tako,  da je še vidna struktura lesa, kar mi je všeč. Belo osnovo pa sem naredila predvsem zato, da sem lahko nanjo prilepila dekupažni papir s pomočjo namenskega lepila in tršega čopiča.

Kako uporabiti transferno folijo za vinil?

Najprej sem nalepila črn permanenten vinil, ki sem ga odrezala kar z giljotino in prilepila na sredino platnice, nato pa sem oblikovala besedilo v enostavnem programu cricut design space. Nato sem besedilo izrezala v beli barvi – prvi rez je bil napačen, saj sem naredila zrcalni izrez. Narobe! Pri vinilih, izrežite napis tako, da obrnete folijo z barvno stranjo navzgor (nalepite na zeleno podlago) ter izrežite napis normalno (da lahko preberete besedilo). Nato vinil odlepite od podlage in odstranite vse izrezke (okoli črk in okrogline v črkah).

Zdaj pride na vrsto transferna folija. Transferna folija je dveh jakosti, ena je močnejša kot druga. Močnejša folija pride v poštev, ko uporabljate vinil, ki ima bleščice, je narebren ali ima kakšno drugo strukturo. Odstrizite malo večji del folije, kot je vaš napis, odstranite spodnjo stran in jo (tisti del z mrežo) nalepite čez črke iz vinila (ki se še držijo na podlagi). Dobro! podrgnite! Najprej sem podrgnila s strgalom, nato pa sem še dobro pogladila s prsti okoli črk, da se folija prime povsod. Nato previdno odlepite črke skupaj s transferno folijo na enem delu ter ta del odstizite. Sedaj boste imeli samo manjši del lepljiv in boste lažje poravnali napis na sredino.

Ko vse nastavite, nadaljujte z lepljenjem. Zopet vzemite strgalo in dobro podrgnite čez črke, nato še s prsti. Namig: Če boste lepili na ovalne površine, uporabite namesto strgala žlico – njena okroglina se bo lepo prilegala in boste lažje namestili motiv na površino. Sedaj pride trenutek resnice…ali se je prijelo? Počasi s potegom pod kotom in z gibi sem in tja, odstranjujte transferno folijo. V kolikor se kakšna črka ni dobro prijela, zalepite nazaj in zopet dobro podrgnite in ponovite odstranjevanje folije.

Nekaj namigov

Predlagam, da ne shranjujete folije, temveč vsakokrat uporabite drugo, saj bo sicer izgubila prvotni učinek pa še kakšne ostanke si boste na ta način prenesli na izdelek.

Lepite manjše motive naenkrat, večje pa razdelite, saj je odstranjevanje transferne folije iz večjega dela kar naporno.

Material (npr. keramično skodelico) pred lepljenjem dobro očistimo. Najbolj zanesljivo boste površino očistili z alkoholom. Nato počakajte, da se posuši. Nalepite vinil (s pomočjo transferne folije) in počakajte vsaj 2 dni, da se dodobra prilepi. Šele nato pričnite z uporabo. Keramiko perite ročno.

Pri vinilih, izrežite napis tako, da obrnete folijo z barvno stranjo navzgor (nalepite na zeleno podlago) ter izrežite napis normalno (da lahko preberete besedilo).

Video postopki za lepljenje vinila so na tu, za mokro lepljenje vinila na steklo pa so tukaj. Več video posnetkov na cricut strani.

Tukaj sem, da delam napake, da vam jih ni potrebno 🙂

< Nazaj na postopke in ideje