Kako preprosto odstraniti izrezke iz kovinske šablone?

13. 11. 2015

Kaj vse je pomembno pri rezanju s kovinskimi šablonami?

Ni sicer pravila, da bolj ko je šablona preprosta, lažje bo šel izrezek ven, oziroma bolj ko je komplicirana, težje ga bomo odstranili. V poplavi različnih proizvajalcev kovinskih šablon se srečujemo z različno vrsto kvalitete le-teh. Preizkusila sem jih že ogromno in nekatere so boljše, druge slabše. Nekatere šablone so premazane s podobno snovjo kot je teflon, da izrezek pri rezanju kar sam izstopi iz šablone. Spet druge imajo za ta namen narejene luknjice – da jih z emboss paličico ali drugim podobnim pripomočkom potisnemo iz šablone. Nekatere (tiste, še iz “stare šole”) pa nimajo ničesar in včasih bijemo trnjevo pot, ko se trudimo, da ne bi poškodovali pravkar izrezanega motiva.

Ne smemo pozabiti na čiščenje šablone. Po vsakem rezanju je potrebno vse delce iz šablone odstraniti, da je prihodnjič spet pripravljena za uporabo. Če izrezki ostanejo v njej, bo tisti del naslednjič manj izrezan, posledično izrezek ne bo šel iz šablone oziroma iz izrezka.

Upoštevati moramo tudi gramaturo papirja. Nekatere lahko režejo bolj, druge malo manj trde papirje.

Postopek

TRI_3311 [ustvarjalni blog]

Za izrezovanje potrebujemo: rezalno napravo Cuttlebug in pripadajoče plošče: A, B in C, kovinsko šablono, emboss paličico, pripomoček za odstranjevanje izrezkov, papir, folijo (npr. za plastificiranje).

TRI_3282 [ustvarjalni blog]

Kovinsko šablono (z nožki obrnjenimi navzgor) položimo na plošči A in C, nanjo damo folijo z gladko stranjo obrnjeno na šablono, papir in ploščo B. Izrežemo. cuttlebug izrezovanje [ustvarjalni blog]Zaradi folije se papir ne bo nalepil v šablono. Posledično bomo lažje očistili tako izrezek kot šablono. Pri tem si pomagamo s pripomočkom za odstranjevanje izrezkov in z emboss paličico (za pergamentno tehniko) ali s čim podobnim.cuttlebug izrezovanje 2 [ustvarjalni blog]cuttlebug izrezovanje 3 [ustvarjalni blog]TRI_3309 [ustvarjalni blog]

To pa je moja ukrivljena plošča B, še vedno delujoča (po 6-ih letih uporabe). Le za reliefne srajčke ne pride več v poštev.

TRI_3302 [ustvarjalni blog]

< Nazaj na postopke in ideje