Kako očistiti štampiljko, da bo še vedno lepljiva?

12. 10. 2020

Verjetno ste se spraševali kako očistiti štampiljko, da bo še vedno lepljiva? Sprva sem bila tudi jaz skeptična, ko so mi dobavitelji vztrajno zatrjevali, da brez težav očistim tudi spodnji, lepljivi del štampiljke. Do sedaj sem bila namreč vajena, da so prozorne štampiljke postale nelepljive, v kolikor je prišlo čistilo sredstvo na spodnji del. In to se je dogajalo tudi pri boljših znamkah štampiljk, kot so npr. Inkadinkado,..

Skratka, noben bav bav ne predstavlja čiščenje štampiljk s slovenskimi napisi. Gumijaste štampiljke s peno so drugačne, zato tam kar previdno.

Kako očistiti štampiljko, da bo še vedno lepljiva?

Za čiščenje potrebuješ: akrilni blok, gobico, tekoče milo, tekočo vodo. Zakaj akrilni blok? Za trdno podlago.

  1. Vzemi uporabljene prozorne štampiljke s slovenskimi napisi in jih vse prilepi na en ali več akrilnih blokov, kar čim bolj skupaj. Jaz vedno uporabim največjega. Na gobico daj malo tekočega mila in gobico malo pomoči pod toplo vodo.
  2. in
  3. Narahlo drgni s krožnimi gibi po štampiljkah. V kolikor je štampiljka zelo črna, umazana, obrni gobico za 90° in drgni s čistim delom. Čistilno gobico lahko tudi umiješ, zopet dodaš milo in drgneš naprej. Včasih se med čiščenjem štampiljka odlepi od akrilnega bloka, zato jo sedaj s prsti podrgni tudi spodaj.
  4. Štampiljke splakni pod šibkim curkom tople tekoče vode. Kadar se štampiljka odlepi od akrilnega bloka, ti v tem delu postopka lahko spolzi in uide v umivalnik. Zato previdno, da je ne izgubiš, predvsem manjših.
  5. Enako očistiš gumijasto štampiljko s peno, samo previdno, da gre gre voda pod njo.
  6. Posuši štampiljke tako, da jih obrneš narobe. Počakaj, da se posušijo na zraku, potem pa jih pospravi nazaj na svoje mesto. Najbolj primerno je, da jih pospraviš na folijo, katero si dobila pri kompletu s štampiljko, jih položiš vodoravno ali pa zelo tesno navpično, drugo ob drugo. Naj bodo odmaknjene od vira toplote in direktne svetlobe (predvsem sonca, ki štampiljki doda rumen odtenek in jo lahko še dodatno poškoduje. Potem pa veselo štempljanje naprej 🙂

S čiščenjem poskrbiš, da bodo tvoje najljubše prozorne štampiljke s slovenskimi napisi še dolgo služile svojemu namenu. Odsvetujem ti čiščenje s čistilnimi robčki, saj skoraj vsi vsebujejo alkohol, ki razjeda štampiljke. Prav tako jih ne smeš čistiti z alkoholnimi čistili za blazinice, kot so StazOn.

< Nazaj na postopke in ideje