Kako obdelujemo skrčljivo folijo?

10. 4. 2014

Če se še niste lotili te fascinantne zadeve, vas bo verjetno po tem ogledu “prijelo”, da bi tudi sami poskusili ustvarjati s skrčljivo folijo.

Najprej potrebujemo vodoodporno blazinico s črnilom, npr. StazOn, akrilni blok za pritrditev štampiljke, štampiljkoskrčljivo folijo, flomastre, škarje / štanco / izrezovalno napravo in kovinske šablone (Cuttlebug ali drugo), luknjač Crop-a-dile pečico ali grelno napravo.

postopek uporabe skrcljive folije 1 [ustvarjalni blog]

Ko odtiskujemo na barvno skrčljivo folijo in bi nato želeli barvati, štampiljko odtisnemo na grobo stran (kjer se vidijo vlakna). Pobarvamo jo z obstojnimi flomastri (npr. Copic, Promarker…), barve bodo po pečenju izrazitejše (močnejše). Izrezan in pobarvan odtis damo v segreto pečico na 160-170 stopinj (brez ventilatorja! da vam folije ne odpihne 🙂 V pečici opazujmo, kako se folija zvija (v nekaj sekundah se zaviha navzgor / navzgor in nato se splošči). Šele, ko je popolnoma ravna, je popolnoma skrčena. Če se med “peko” ne oblikuje po naših željah, jo lahko ponovno damo v pečico, dokler ne dobimo želenega rezultata. Nasvet: Ko folijo vzamete iz pečice jo takoj obtežite (zravnajte). Jaz to naredim s kuhinjskim nožem (seveda le manjše izrezke). Pečena je približno 70% manjša od prejšnje velikosti.

Odtis lahko izrežete tudi z napravico Cuttlebug in s kovinskimi šablonami. Pred “peko” ne pozabite izrezkov preluknjati, če jih boste imeli za dodatke, ki potrebujejo luknjo. Crop-a-dile je za to odličen, saj z njim lahko naredite dve različno veliki luknji.

postopek uporabe skrcljive folije 2 [ustvarjalni blog]

Namesto škarij in kovinskih šablon lahko uporabite tudi štance.

postopek uporabe skrcljive folije 3 [ustvarjalni blog]

V kolikor želite izdelati prstan, predlagam uporabo skrčljive folije Creative, saj je po peki dlje časa “upogljiva”. Klasična skrčljiva folija se hitreje potrdi. Takoj, ko jo vzamete iz pečice, jo oblikujte okoli ovalnega predmeta velikosti prsta.

postopek uporabe skrcljive folije 4 [ustvarjalni blog]

V pečici se skrči za približno 70%.

postopek uporabe skrcljive folije 5 [ustvarjalni blog]

V kolikor se vam kakšen odtis “ponesreči”, ga ustvarjalno popravite 🙂 Dodajte polovične kamenčke, bleščice

postopek uporabe skrcljive folije 6 [ustvarjalni blog]

Primeri iz prakse…

postopek uporabe skrcljive folije 7 [ustvarjalni blog]

 

< Nazaj na postopke in ideje