Kako embossiramo papir, večji od srajčke?

18. 3. 2014

Danes sem se malo poigrala z embossiranjem, ko sem hotela embossirati celotno površino papirja velikega 13 x 13 cm s klasično veliko reliefno srajčko (velika je približno 15 x 11 cm). Enak problem sem imela s klasično velikostjo (10 cm x 14,5 cm za čestitke velikosti A6), saj srajčke nimajo reliefnega vzorca od roba do roba – pri nekaterih se ta spodaj konča 1 cm pred robom.

Rešitev je čisto preprosta – v rotaciji srajčke in papirja. POZOR: to pravilo velja le za enakomerno ponavljajoče se vzorce (pikice, črtice, ki so v enakomernih razmikih).

Lažji način: Embosirajte polovico papirja (papir postavite s krajšo stranico v daljši del srajčke – poravnajte papir do roba srajčke, kjer se stika). Nato embossirajte še drugi del in pri tem pazite, da boste “ujeli” vzorček. Jaz sem srajčko položila čez embossiran del prve vrstice pikic.

emboss postopek1 [ustvarjalni blog]

Če ne delate s točno polovico imate potem problem, zato se mora pri drugem embossiranju večji del vzorčka prekrivati. (Pri prvi slikici lahko vidite, da bi vzorček pikic prišel le do zgornjega dela napisa…)

postopek emboss [ustvarjalni blog]

Pa mi je vendarle uspelo 🙂

postopek embos1 [ustvarjalni blog]

Končni rezultat…

primer emboss3 [ustvarjalni blog]

primer emboss2 [ustvarjalni blog]

< Nazaj na postopke in ideje

Izdelki, ki smo jih uporabili