Če si z ustvarjanjem šele začela, ali pa če si že utečena ustvarjalka, si se verjetno že vprašala, kaj potrebuje vsaka ustvarjalka? Kaj mi še manjka?

Med najosnovnejše pripomočke in materiale za ustvarjanje iz papirja spadajo:

* Kvalitetne ostre škarje - po možnosti naj bodo škarje nelepljive (premazane s teflonskim premazom), s katerimi boš brez težav rezala obojestranski lepilni trak. Če že imaš dolge škarje, potem potrebuješ še zelo kratke, da boš lažje izrezovala majhne motive. V kolikor imaš tudi majhne škarje, preveri njihovo rezilo. S skrhanim rezilom sicer odrežeš papir, ne boš pa odrezala satenastega traku, saj se ti bo ta samo scufal. Tim Holtz ima super škarje! Torej, hitro preveri škarje! Je to vse za rezanje? Ne, potrebuješ še rezalnik ali giljotino. Z njo boš natančno odrezala večje pole papirja. Prednost giljotine je, da se njeno rezilo ne skrha tako hitro, kot se to dogaja pri rezalnik s krožnim rezilom, katera je potrebno pogosto menjati.  

 

* Kvalitetno lepilo, ki ne vsebuje preveč vode. Lepilo na vodni osnovi je v redu, v kolikor le-ta ni v prevelikem deležu. V kolikor je preveč vodeno, se bo papir ob lepljenju nagubal, čez čas pa bo lepilo počilo in odstopilo in tvoj trud bo zaman. Druga pomembna lastnost lepila je, da ima tanko konico za nanos. Tako preprečiš prevelik nanos, daljše sušenje in po možnosti gubanje papirja. Lepilo vedno nanašaj v tankih nanosih ob robu in po sredini. Za lepši izgled raven izdelek po nanosu obteži s težjim predmetom (npr. s knjigo). Še hitreje in brez gubanja boš izdelke prilepila z obojestranskim lepilnim trakom. Ta ti bo prišel prav tudi za lepljenje satenastih trakov in čipk. Slednje ti predlagam, da vseeno še zavihaš pod papir, da se odrezan rob ne odlepi. Čipke sicer zelo dobro prilepiš tudi z lepilom Stamperia ali Glossy accents. To sta lepili, s katerimi lahko prilepiš tudi kovinske dodatke na čestitko. Med lepili ne smemo mimo 3D penastih kvadratkov, ki bodo vsem izrezanim elementom dodali 3D izgled. Res so nepogrešljivi.

* Papir je na tržišču v različnih kvalitetah, zato le preveri nekaj njegovih lastnosti. Prva stvar, ki je ne sme spregledati, je gramatura, ki se giblje tja do 300g (čeprav je ta poimenovan včasih tudi kot karton). Običajno za vsa ustvarjanja uporabljam papir gramature 200-250 g. Trši, ko bo papir, lepša bo oblika 3D izdelkov, ne bo se gubal ob večjih nanosih lepila, je pa res, da ga bomo težje izrezali s kovinskimi šablonami in luknjači. V kolikor papir vsebuje kisline in lignin, se lahko sčasoma črnilo (če po njem pišemo) razlije, sprecmeni barvo,... 

* Luknjač oz. štanca je najbolj osnovni pripomoček za izrezovanje posameznih motivov. Z njo lahko izrežeš posamezen motiv, rob, ali vogalni element. V kolikor nimaš druge naprave za izrezovanje, je to super alternativa. Priznam, da še vseeno tudi jaz rada posežem po njih, (čeprav imam celo vrsto naprav za izrezovanje) saj je rokovanje zelo enostavno in hitro. Če jih imaš pospravljene v predalu svoje mize, potem boš res velikokrat segla po njih. Pestra izbira je na tržišču, prav tako je različen cenovni razpon. V primeru skrhanega rezila, to lahko enostavno nabrusiš z alu folijo (ki jo nekajkrat preluknjate) in potem naoljiš s peki papirjem (nekajkrat preluknjate). Po 1000 in več izrezih sta se mi do sedaj zlomila 2 luknjača. Joj :( ampak, tako pač je. Nič ni trajno. Pripomočki imajo omejeno življenjsko dobo, predvsem, če jih uporabljaš tudi profesionalno. Zame so najlepši motivi Marthe Stewart, kar se tiče same zmogljivosti pa EKSuccess.  

* Rezalna naprava za izrezovanje različnih motivov (ročna ali elektronska) je nepogrešljiva. Jaz imam kar obe in obe s pridom uporabljam. Ročna naprava je lahko Cuttlebug, Sizzix, Revolution, ... , s katero ne boš samo izrezovala, temveč tudi izdelovala relief. Nekaj postopkov uporabe sem predstavila na našem blogu. Potrebuješ le še kovinske šablone in reliefne srajčke in motivi bodo prekrasni vsakokrat. Cenovni razpon pri šablonah je tudi tukaj običajno odvisen od življenjske dobe kovinske šablone (koliko izrezov šablona zmore). V kolikor pa se ne želiš omejiti samo na šablone, ki jih ponujajo proizvajalci, potem je zate primerna elektronska naprava Cricut maker, cricut explore oz. cricut joy. Izbereš jo tudi, če si ustvarjanje zgrabila z veliko žlico in se ne boš omejila samo na papir. Naprava cricut maker namreč omogoča dodatne pripomočke in orodja, ki jih lahko kupite posebej in namestite na napravo (izrezovanje trših materialov, kot je karton, balza, usnje, izdelovanje utorov, reliefa v usnje, pozlata v papir kot relief,...). Nekaj postopkov uporabe naprave cricut maker smo predstavili tudi na našem blogu.

 

* Štampiljke z luštnimi motivi, s katerimi boš okrasila božične in novoletne voščilnice in čestitke. Štampiljke s slovenskimi napisi pa sem izdelala posebej za vas, drage ustvarjalke, da lahko presenetite svoje najdražje in si polepšate albume, kuharske knjige, rokovnike,... Potrebuješ le še akrilni blok (prozorno ploščico) in dobro barvno blazinico, kot je npr. Versafine, za jasne in odtise. Po uporabi ne pozabi štampiljko očistiti (z milnico in toplo vodo ali že pripravljenimi čistili).

     

* Blazinice za odtiskovanje so različnih lastnosti. Odvisne so od materiala, na katerega želite motiv odtisniti in učinek, katerega želite doseči. Nekatere imajo daljši čas sušenja (da jo lahko uporabiš tudi za emboss tehniko - odtiskovanje z reliefnim prahom), druge krajši. Več od odtiskovanju s štampiljkami pa na našem blogu.

Dodatni pripomočki:

* Plošča za izdelovanje utorov, s katero lahko narediš utore in je tako praktična za skoraj katerikoli izdelek. 

* Kost za papir, s katero boš pogladila vse prepogibe.

* Cefralnik je nepogrešljiv, če želiš imeti postaran izgled na robovih papirja. Papirje z rezilom nastrgaš.

* Blazinice za senčenje dodajo tvojim izdelkom lep, globlji videz. Uporabljaš jih lahko za senčenje na robovih izrezkov, papirjev ali pa za barvanje odtisov z vodnim čopičem.

* Grelna naprava - podgana za ustvarjanje s 3