Janko in Metka v diorami – shadow box

22. 5. 2014

Gašper se je spet lotil pravljice…kamenčke je pospravil in recikliral škatlo 🙂

Kaj je pravzaprav diorama oziroma shadow box? Težko je podati natančno definicijo, a v splošnem gre za ponazoritev nekega dogodka ali občutenja v škatli, pa naj bo lesena, pločevinasta ali papirnata. Obstajajo različne uprizoritve: take ki posnemajo dogajanje s 3D predmeti in tudi take, ki globino posnemajo z več plastmi. Za slednjo smo se odločili mi, pri čemer smo si izbrali za temo pravljico »Janko in Metka«.

Kaj potrebujete?
– poljubno škatlo
trše papirje (180 g +) potiskane in bele
škarje, skalpel
podlago za rezanje
akrilne barve
lepilo

Priporočljivo je, da na list papirja najprej narišemo skico, ki nam bo kasneje v veliko pomoč, predvsem pri določanju števila plasti. Večje kot bo število plasti, večji 3D učinek bomo dosegli oziroma globinsko predstavo.

Diorama_01 [ustvarjalni blog]

Prvo naslednje opravilo je iskanje primerne škatle, pri čemer moramo vzeti v ozir, da bo manjša od velikosti naših listov. Ker je bila malce vegasta, smo jo oblepili še s papirmachejem ter ji na ta način dali večjo trdnost. Takoj po tem se lahko lotimo barvanja notranjosti – sledimo ideji na skici.

Diorama_02 [ustvarjalni blog]-horz

Medtem ko se pobarvana notranjost škatle suši, lahko začnemo z risanjem motiva na liste papirja. Začnite z izdelavo prvega sloja, to je tistega, ki bo najbolj zadaj v škatli. Rišemo s svinčnikom, barvamo pa z akrilnimi barvami. A to ni pravilo, kajti izberete lahko poljubne barve, nekateri pa delajo diorame celo tako, da liste pustijo kar v surovi belini. Ko narišete in pobarvate motiv, se začne zamudno izrezovanje iz papirja. Uporabite skalpel, na določenih mestih pa si lahko pomagate tudi s škarjami.

Diorama_03 [ustvarjalni blog]-tile

Ker boste morali plast vpeti v škatlo, pustite na skrajnih koncih plasti še centimeter več papirja. Primer: če narišete 15 cm visoki drevo, pustite še zgoraj in spodaj 1 cm več papirja. Tega boste zavihali in ustvarili ušesce, ki vam bo premazano z lepilom služilo kot opora za vpenjanje drevesa v škatlo.

Diorama_09 [ustvarjalni blog]-tile

Ko ste prilepili v škatlo prvo plast (ta ima navadno tudi največjo površino od vseh plasti), začnite z izdelavo druge plasti, nato tretje … Več plasti boste imeli, večji 3D učinek oziroma večjo globino boste dosegli. Ponekod bo potrebno plasti utrditi, po domače povedano podložiti, da se ne zvijejo ali »uplahnejo«. Lahko si pomagate s samolepljivimi kvadratki, lahko pa tudi enostavno odrežete košček ali dva kartona oziroma lepenke, ter jo podložite. Koliko razmika naj bo med plastmi? Priporočljivo je vsaj kakih 8 mm, sicer pa povsem po želji. Dela bo kar veliko, a z vsako plastjo boste bližje cilju.

Diorama_10 [ustvarjalni blog]

Za zelo smiselno se je izkazalo tudi, da robove izrezanih plasti bodisi ponovno pobarvate v isti barvi kot je sama plast bodisi počrnite s flomastrom. Ob izrezu namreč robovi postanejo beli in kot taki na celotni umetnini delujejo moteče, če ne celo ceneno. Na koncu poskušajte nekako okrasiti ali pa vsaj obdelati še zunanjost škatle – mi smo se odločili kar za čarovničin objem.

Diorama_16 [ustvarjalni blog] Diorama_15 [ustvarjalni blog] Diorama_14 [ustvarjalni blog] Diorama_13 [ustvarjalni blog]

< Nazaj na postopke in ideje