Izdelaj namizno dekoracijo – snežaka

27. 12. 2014

V zimskem času, sploh pa v času božično-novoletnih praznikov, pogosto na mizah, omaricah ali policah namestimo zimsko dekoracijo. V trgovinah je marsikaj na voljo, tudi za zelo malo denarja, a nikoli se ne bo moglo kosati s tistim, kar bo nastalo izpod naših rok. Zato se bomo tokrat lotili snežaka z rahlim starinskim (vintage) stilom iz modelirne mase – otroške gline.

Snezak_13

Potrebujemo:
– alu folijo
otroško glino ali drugo primerljivo
akrilne barve
tekoče bleščice
– žameten trak
gumbi

Alu folijo zmečkamo v dve kepi v približnem razmerju 2 : 1. Večja bo za trup, manjša za glavo. Namenoma ne izdelajte popolnoma simetričnih oblik, da bo videz snežaka zaradi tega še boljši.

Na kepi alu-folije nanesite v tankih plasteh glino. Sicer bi lahko celotno figuro izdelali iz gline, a jo je škoda – zato raje kot »polnilo« uporabite alu-folijo.  Ko imamo osnovni obliki, zarijemo na mestu vratu v telo star odslužen svinčnik, ki bo prevzel vlogo ogrodja. Poskrbite da bo iz telesa gledal približno 2 cm, kajti na to mesto bomo pritrdili glavo. Iz gline izdelamo še kapo in pustimo vse skupaj približno 24 ur, da se dodobra posuši. Posušene dele po potrebi obrusimo s finim brus papirjem, nato sestavimo snežaka in se lotimo barvanja.

Snezak_01

Snezak_03

Ker smo uvodoma zapisali, da si želimo snežaka s starinskim (vintage) pridihom, smo se lotili barvanja na poseben način. Najprej smo ga prebarvali z barvo kremastega odtenka, nato pa smo nanjo s tehniko »drybrush« nanesli svetlejšo belo barvo. Tehnika »drybrush« pomeni, da s čopičem pomažemo po barvi v paleti, nato pa tolikokrat potegnemo z njim po papirju ali drugi podlagi, da je na njem še čisto malo barve oziroma da je skoraj »suh« (od tod tudi ime tehnike). Z omenjeno tehniko prebarvamo celotnega snežaka, s čimer bomo dosegli, da bodo vbočeni predeli temnejše barve, izbočeni pa svetlejše. Ker učinek še ni bil najboljši, smo postopek ponovili, le da smo tokrat po snežaku razmazali zelo razredčeno rjavo barvo, pustili nekaj sekund in  jo nato z robčkom obrisali. V sklepnem delu smo celotnega snežaka še enkrat prebarvali v tehniki drybrush s svetlo belo barvo. Na ta način smo dobili izgled snežaka, kot bi bil že desetletja star.

Snezak_04-tile

Snezak_06-tile

Snezak_07 moj

Okrog vratu mu zavežite trak, za roke pa uporabite juto ali pa papirnate ročaje od darilne vrečke (kot smo jih mi), za poživitev mu dodajte še nekaj gumbov.  Na glavo mu poveznite kapo iz gline, pri čemer na vrhnji konec nalepite pompom ali del traku s cofki, vznožje kape pa okrasite s trakom in bleščicami.

snezak 08 [ustvarjalni blog]

Snezak_10-tile

Za vse skupaj – brez sušenja – boste potrebovali približno dve uri, če pa ste spretni, pa še manj.

Snezak_12

< Nazaj na postopke in ideje