Izdelaj koledar

30. 12. 2020

Letošnje leto si bom prav gotovo dobro zapomnila. Začelo se je bolj škripajoče, z nesigurnostjo kaj bo prinesel novi koronavirus. Vsi smo bili nekaj časa v krču, ki je na srečo kmalu popustil, a se je jeseni zopet pojavil ob zaprtju vseh šol… Delo se je preselilo domov. V učiteljevo kožo se je pri nas postavil Gašper in naše 3 šolarje vodil pri šolskem delu (za razliko od mene, ki sem šolske klopi pred 8-mimi leti zamenjala za štampiljke in pakiranje 🙂 S 4-imi fanti, ki neprestano poskakujejo okoli računalnika, skladišča in vseh vaših paketov, je bilo nadvse naporno za oba. Verjetno je bil marsikdo od vas v isti situaciji. Čeprav bi marsikdo mislil, da smo v tem času doma veliko ustvarjali, priznam, da smo bili po vsakem dnevu izmozgani in nam je velikokrat večer krajšala televizija in dobra knjiga.

Izdelaj koledar

Ta začetek tedna smo končno zbrali dovolj energije, da smo naredili tudi nekaj “zase”, v ustvarjalnem smislu. Izdelava koledarja je zelo preprosta. Vzeli smo kar osnove, ki imajo že narejeno mrežo za koledar, priložene pa so tudi nalepke imen mesecev (sicer v angleščini, a z malo iznajdljivosti, je na koncu vse tako kot mora biti).

Fantje so se najprej lotili izdelave ozadja. Je zelo preprosto in napak tukaj ni. Vsako delo je unikat in zgodba zase. Največ kar lahko ponudimo otroku je, da razložimo na kakšen način se pripomočki uporabljajo, potem pa lahko sami raziskujejo naprej. Uporabili smo barvne distress blazinice za senčenje, plastične šablone (stecil), nelepljivo podlogo ter gobice za senčenje.

Nato so fantje narisali svoj motiv. Oskar in Jakob sta narisala različne živali, medtem ko se je Juš s pisanjem lotil ozadja. Tudi živali so nato pobarvali z distress blazinicami. Na ta način je motiv bolj enakomerno pobarvan, barve so bolj pastelne, ne preveč močne in se lepo ujemajo z ozadjem, saj je iz enakih barv. Mi smo uporabili samo 6 barv. Živali so izrezali in jih nalepili na izbrano ozadje s 3D kvadratki (ja, veliko jih je bilo, a so pri lepljenju uživali).

Koledar je potrebno še preluknjati in speti. Z bind-it-all napravo je to KEKS 🙂

Angleške napise za dni v tednu smo popravili. Izrezala sem trak, na katerega so na novo napisali dneve v tednu ter jih nato z enakimi barvnimi blazinicami osenčili okoli po robu. Nanje so prilepili 3D penaste kvadratke ter jih prilepili na mrežo koledarja. Prav tako smo angleške nalepke pobarvali in nekatere mesece popravili npr. May – ostrigla sem y in ga “spremenila” v j ter nalepila vse skupaj. Bele nalepke smo pobarvali z obstojnimi flomastri.

Koledar je gotov. Napisali smo vse rojstne dneve, godove in praznike. Tudi naročeni smo že na preglede, če le-ti ne bodo prestavljeni… kdo ve ali bo tudi letos prodaja planerjev postala šala. V mojem prav gotovo ni prostora za koronavirus 🙂

< Nazaj na postopke in ideje