Gorjuss: prikupna črnolaska v črtastih nogavicah

28. 1. 2015

Le kdo ne pozna prikupne črnolase deklice v črtastih nogavicah, ki sliši na ime Gorjuss? V zadnjih nekaj letih je postala svetovno razpoznaven lik, ki je že zdavnaj zapustil risarsko desko in dobil upodobitev ne samo na papirju marveč na ničkoliko različnih predmetih.

— v času od 28. do 30. januarja 2015 vam na štampiljke Gorjuss ponujamo kar 20% popust —

Avtorica prikupnega dekliča je danes sedemintrideset letna Suzanne Woolcott iz Glasgowa, ki je sprva ustvarjala »zase«, slikarske izdelke pa prodajala na ebayju. Naključje je hotelo, da je leta 2007 njena dela opazil atelje Atelier East, ki jo je povabil k sodelovanju na dobrodelni dražbi za eno od lokalnih bolnišnic. Javnost je bila nad njenimi deli tako navdušena, da se je galerija odločila za Suzannino samostojno razstavo, ki je bila hkrati tudi njena prva. Od tedaj dalje se je svet zanjo začel vrteti hitreje kot kdajkoli prej. Razstavo njenih del si je bilo mogoče ogledati tako rekoč na vseh kontinentih sveta: od New Yorka do Hong Konga.

Gorjuss_Ustvarjalni_dotik_04
Njen zaščitni znak je Gorjuss, drobna deklica s črtastimi nogavicami in brezizraznim pogledom, ki pa v kombinaciji s celotnim motivom izpoveduje globlja čutenja. »Način risanja mojih deklet je prišel popolnoma spontano oziroma je bil del procesa učenja risanja. Vedno sem želela pokazati čustva, ker ta vzbudijo zanimanje v človeku, ki opazuje motiv. Toda prikaz čustev ni nujno potreben samo preko obrazne mimike, in ravno to izražajo moja dela,« je v nekem intervjuju za špansko spletno stran povedala Suzanne. Njena dela največkrat kombinirajo otroško nedolžnost z osamljenostjo, izgubo ali celo s tabuizirano smrtjo.
Gorjuss_Ustvarjalni_dotik_03
Kot rečeno že prej, njena dela niso ostala spregledana, najpomembnejši premik naprej pa je bil, ko jo je pod svoje okrilje prevzela lifestyle hiša Santoro London. V tistem trenutku je Gorjuss postala svetovna ikona. »Včasih se moram prav uščipniti, da se prepričam, da je vse to res. Zelo sem ponosna, da delam za Santoro, ki je zelo toplo in prijazno podjetje. Nimajo odličnega odnosa samo z menoj, pač pa ljubeznivo negujejo tudi moja dekleta Gorjuss.« Sodelovanje s svetovno ikono lifestyle založniško ikono je seveda pomenilo tudi veliko več dela. »Ljudje imajo absurdno predstavo, da je biti samo zaposlen v kreativnem poklicu celodnevno sanjarjenje in čečkanje po listih. Daleč od tega. V resnici je ustvarjanje le tretjina dela, ki ga je potrebno postoriti. Nimam časa za igranje po facebooku in velikokrat delam do dveh ponoči, da dokončan delo. Namreč dobri rezultati so samo takrat, kadar v delo vložite veliko ur.«
Gorjuss_Ustvarjalni_dotik_02 Gorjuss_Ustvarjalni_dotik_01

Suzanne, poročena z možem Grantom, družbo pa jima delajo trije otroci, je pred tremi leti zbolela za boleznijo, ki jo je prikovala na invalidski voziček. Nadaljevanje njenih del je bil bolj kot kdaj koli pod vprašajem, a leta 2013 je vendarle razveselila svoje oboževalce po celem svetu in naznanila nadaljnje ustvarjanje. »To je prineslo veliko spremembo v moje življenje. Menim, da grem skozi eno najbolj zahtevnih obdobij svojega življenja,« je povedala Suzanne. »Za vse kar delam, potrebujem enkrat več časa ali celo še več. Kar se tiče področje umetnosti, sem se morala marsičesa na novo naučiti, kar pa je zahteva čas. Ampak učim se rada. Mislim, da se nikoli ne smemo nehati učiti.«

Gašper Tominc

 

< Nazaj na postopke in ideje

Izdelki, ki smo jih uporabili