Freska izpod rok najmlajših ustvarjalcev

24. 3. 2015

Da freske niso noben bav bav, me je prepričal izdelek našega takrat štiri in pol let starega Jakoba, ko je iz vrtca prinesel čudovito umetnijo. Čeprav tega izdelka nismo zdelali mi, vam predstavljam super idejo, ki jo lahko uporabite za ustvarjanje z vašimi najmlajšimi ustvarjalci.

MAV_4714 [ustvarjalni dotik galerija izdelkov] MAV_4717 [ustvarjalni dotik galerija izdelkov] MAV_4721 [ustvarjalni dotik galerija izdelkov]

Delavnica je bila organizirana v lokalni restavratorski delavnici v Šentjoštu, v sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine 2014 (Dediščina gre v šole). Na delavnici so slikali fresko – sliko na svež apneni omet.

“Najprej smo skupaj zamešali apneno malto (gašeno apno + mivka), ki so jo otroci sami nanesli na podlago. Med sušenjem malte so otroci pripravili slikarske predloge. Starejši (4,5 let) so po slikarskih predlogah (sprintani detajli srednjeveških fresk) na polivinil prerisali konture, ki so jih kasneje ‘odtisnili v omet’. Mlajši otroci pa so na liste naslikali svoje lastne predloge. Sledilo je slikanje freske na sveži omet. Za slikanje so uporabljali pigmente, zmešane v apneni vodi.”

Sestavine za apneni omet – gašeno apno in mivka.freske

Mešanje malte.mesanje malte

Nanašanje apnene malte. nanasanje apnene malte

Izrisovanje kontur po predlogah srednjeveških fresk (detajlov).

izrisovanje kontur po predlogah srednjeveskih fresk

Slikanje fresk.

slikanje freske sv. kristof na vrzdencu detajl

Fotografije in postopek izdelave fresk Restavratorstvo Šentjošt. Več fotografij si lahko ogledate na njihovi spletni strani

< Nazaj na postopke in ideje