Cricut maker, Cricut Explore Air 2 ali Cricut Joy

12. 8. 2020

Si tudi ti ponosna lastnica Cricut makerja, Cricut Explore Air 2 ali Cricut Joy naprave? Potem si moraš obvezno prebrati teh nekaj vrstic, ki ti bodo v lažjo pomoč pri oblikovanju in rezanju. Za začetek se ne prestraši, ker ni v napravah nobenih navodil. Potrebuješ le to spletno stran, iz katere si naložiš program Cricut Design Space in slediš navodilom.

Cricut maker, Cricut Explore Air 2 ali Cricut Joy

Kot sem že prej omenila, boste poleg naprave dobili samo kartonček z navodili (spodaj), na katerih piše: *1. Priklopi (z usb kablom ali bluetooth povezavo) in prižgi napravo. *2. Pojdi na spletno stran cricut.com/setup in si naloži program za oblikovanje Cricut Design Space. *3. Izdelaj svoj prvi projekt. *4. Več navodil in obrazložitev za vašo napravo boste našli na strani cricut.com/create

Najprej napravo postavite na veliko, ravno površino, vsaj 30 cm od stene, priklopite USB kabel v napravo in računalnik ter priklopite kabel za napajanje naprave v napravo in vtičnico, nato prižgite napravo, da zasveti zelena lučka.

V kolikor ne veste, kje poiskati navodila za bluetooth, najbolje, da pri ikonci osnovnega menija vašega računalnika na lupi napišete Bluetooth in izberete meni za urejanje le-tega. Dodajte napravo cricut maker in bodite pozorni, da imate vklopljen bluetooth.

Cricut Design space

Nato odprite program Cricut Design Space. Vsakokrat se vam bo na novo posodobil, zato bo včasih, v kolikor je že nekaj časa preteklo od vašega zadnjega obiska, trajalo dlje časa, da se namesti nova verzija programa. Najprej nastavite svojo napravo (setup machine), da bo program prilagojen njej. Nato izdelajte svoj profil (create cricut ID) – uporabniško ime in geslo, da bodo na vašem programu shranjeni vsi vaši projekti. Naslednjič se v program prijavite (sign in) in ni potrebno pisati vseh podatkov še enkrat. Tako boste lahko dostopali do vseh svojih izdelkov tudi preko drugih naprav (mobitel) in drugih računalnikov.

Sedaj v desnem kotu zgoraj pritisnite na zeleni gumb new project, in prikaže se vam mreža za oblikovanje. Upoštevajte velikost mreže in naj vaš motiv ne sega preko, saj ga ne boste mogli izrezati. Sedaj izberite med slikami, ki so že v programu (images – v levem stolpcu), kjer piše free, vam Cricut ponuja motiv brezplačno. Vendar pozor! Te slike so na voljo brezplačno samo nekaj časa, nato jih zamenjajo in dodajo druge. Kolikor so mi povedali ostali uporabniki, slik v tem programu ni mogoče kupiti, ker nismo rezidenti ZDA. Predlagam pa, da v kolikor imate motive za domačo uporabo, jih izberete na drugih spletnih straneh, npr. freepik, clipart, vecteezy, ... Lahko pa jih kupite na drugih straneh, npr. Creativemarket,… Te nato naložite v levem stolpcu (upload) in so trajno na vašem programu. Prav tako je s pisavami, pisave, ki jih imate na računalniku.

Sedaj pa veselo na delo. 🙂  To so bili osnovni napotki za štart, več navodil pa v prihodnje 🙂

< Nazaj na postopke in ideje