Barvanje z akrilnimi barvami

2. 1. 2019

Akrilne barve so zelo hvaležne za uporabo, saj omogočajo enostavno uporabo, relativno hitro sušenje in številne odtenke. So cenejše od oljnih barv in jih srečamo v številnih trgovinah, včasih celo v tistih, ki niso specializirana za slikarski material. Zato ne preseneča, da po njih posežejo mladi nadebudni ustvarjalci na začetku svoje »slikarske kariere«. Pa da ne bo pomote: z njimi delajo tudi svetovno priznani slikarji in umetniki, saj nudijo nešteto možnosti izražanja. Barvanje z akrilnimi barvami je lahko nadvse zabavno!

Barvanje z akrilnimi barvami že, toda kje kupiti akrilne barve?

Akrilne barve za platno danes srečamo v številnih trgovinah, tudi takih, ki niso specializirane za slikarski material. Navadno so nekoliko cenejše, ker gre za manj kvalitetne. Te se od boljših razlikujejo po vsebnosti pigmenta, torej prekrivnosti. Drugače povedano: več kot ima barva pigmenta, bolje bo prekrila podlago. Verjetno ste seže srečali s primerom, ko ste morali večkrat premazati podlago, da je ta, na primer, končno dobila belo podlago. Kriv je bil pigment oziroma pomanjkanje le-tega. V naši trgovini imamo na voljo akrilne barve za platno vseh kvalitetnih razredov: za hobi ustvarjalce kot za tiste, ki se projektov lotevajo nekoliko bolj resno. Temu primeren je tudi cenovni razpon. Priporočamo, da si najprej nakupite nekaj osnovnih barv, kot je na primer bela, modra, rdeča, rumena ter črna, ker boste lahko iz njih izdelali ostale odtenke. Priporočamo, da spremljate našo spletno stran, kajti večkrat v letu na akrilne barve izvedemo akcijo.

barvanje z akrilnimi barvami
Barvanje z akrilnimi barvami

Akrilna tehnika slikanja

Po svoji kemijski sestavi so akrilne barve za platno mešanica pigmenta in akrilnega polimera. Topne so v vodi, vendar ko se posušijo, postanejo vodoodporne. Vanje lahko dodamo vodo, akrilne gele, paste in druge medije, ter jim spremenimo lastnost, da dobimo videz akvarelnih barv, oljnih…

Poglejmo si nekaj tehnik barvanja z akrilnimi barvami.

Tehnika dry brush temelji na dejstvu, da slikamo z zelo »suhim čopičem«, torej čopičem, ki ima na sebi le malenkost barve. Na tak način lahko delamo zelo nežne prehode. Ali pa na reliefni podlagi osvetlite oziroma potemnite izbočene dene.

Dodajanje vode (washing): v akrilno barvo lahko dodamo vodo in jih s tem nadamo lastnost in videz akvarelnih barvic. Koliko vode lahko dodamo, je odvisno od površine, po kateri barvamo. Nency Reyner v Acrylic Revolution pravi, da včasih uporablja celo mešanico v razmerju 80: 20 v korist vode. V tem primeru je potrebno uporabljati kvalitetne akrilne barve, podlago pa predhodno obdelati z gessom.
Tapkanje (stippling) je tehnika, ki zahteva poseben čopič: okrogel in prirezan. Z njim naredite na podlagi množico urejenih ali neurejenih odtisov različnih odtenkov.

Špricanje (splattering) je tehnika, ko čopič dobro namočimo v barvo, nato pa s kontroliranimi udarci po njem povzročimo, da barva špricne na podlago. Na ta način nastajajo abstraktne voluminozne podobe.

Tapkanje z gobico (dabbing) ustvari nepravilne odtise, ki so odvisni od strukture gobice – večje kot so njene luknje, več podlage bo prosevalo skozi odtis.

Slikanje s slikarskim nožem ali spatulo (palette knife) je nanašanje barve na platno z omenjenim nožem. Izdelujemo lahko debele plasti, kar pa posledično pomeni, da moramo upoštevati redosled nanosa barve, sicer bomo kmalu naredili nepregledno zmes.(1)

To je le nekaj od osnovnih tehnik, a nikar se ne omejite le na njih. Raziskujte, mešajte barve, dodajate medije … Zabavnost akrilnih barv je ravno v tem, da omogočajo nešteto pristopov.

Slikanje z akrilnimi barvami na platno

Akrilne barve so primerne tako rekoč za vse površine: kamen, les, papir, steklo, blago… Največkrat pa jih nanašamo na slikarsko platno, ki mora biti predhodno grundirano. Večina platen je predhodno že obdelano – prepoznali ga boste po belem premazu. Platna so lahko lanena ali bombažna, napeta na podokvir ali na leseno ploščo. Poceni na podokvir napeta platna so lahko ohlapna, kar vas bo oviralo pri slikanju – zato bodite pozorni na njihovo kvaliteto.

Bodite ustvarjalni! Barvanje z akrilnimi barvami je lahko zabavno!

< Nazaj na postopke in ideje