Ali akrilne barve zunaj obstanejo?

1. 11. 2020

Verjetno ste se že vprašali ali akrilne barve zunaj obstanejo? Načeloma ja, obstanejo, vendar ne za dolgo, zato je najbolje, da izdelke zaščitimo.

Barvanje kamnov

Mi smo ta teden barvali kamne. Kaj potrebujete? Čas, da greste na sprehod do potoka (s seboj vzemite nekaj manjših košaric, kamor boste nabrali kamne – za pomoč poprosite močne junake), naberite kamne (mi smo nabrali bolj ploščate, različnih oblik in velikosti – otroke sem spodbujala naj že takrat, ko jih nabirajo, gledajo kakšno obliko imajo in kaj bi iz njega lahko nastalo), akrilne barve in več vrst čopičev (široki, tanki,..), alkoholne flomastre (npr. Posca), prozoren lak v spreju ali lončku (mat ali svetleč) – le primeren naj bo za zunaj.

Ker se bliža 1. november in z njim noč čarovnic, smo najprej narisali nekaj motivov za na mamin grob, nato pa smo nekatere kamne preobrazili v strašljive buče 🙂 Naj se ne hvalim, ker dela nisem opravila jaz, temveč moji mali ustvarjalci.

Zaščita akrilnih barv

Akrilne barve so narejene na vodni osnovi in so trajne, v kolikor vmes ne posežejo drugi vplivi. Da ne bo žalostnih obrazov, raje vse izdelke po ustvarjanju zaščitimo. Za zunaj uporabimo obstojen lak. Odličen je Mod podge Outdoor – z njim smo pred leti prebarvali klopico, ki še vedno služi svojemu namenu. Lahko uporabite tudi kakšen drug lak, npr. v spreju. Tega boste radi uporabili, če boste barvali in pisali s flomastri, saj lahko poteze čopiča barvilo razpackajo. Za notranjo uporabo jaz sploh ne bi komplicirala pri izdelkih, ki so postavljeni le na ogled. V kolikor pa izdelke uporabljate, npr. pručke, predalniki, škatlice, potem pa je seveda na mestu uporaba zaščitnega laka za notranjo uporabo. Ta dva se razlikujeta predvsem v sestavi – za zunaj naj bo bolj trpežen, za noter pa naj bodo ljudem “prijazni hlapi”, ki ne bodo dražili dihal in oči.

< Nazaj na postopke in ideje