Letošnji hit: koralna akrilna barva na vodni osnovi

29. 1. 2019

No, pravzaprav bi se moral naslov glasiti »letošnji hit: koralna barva«, kajti družba Pantone je omenjeno barvo razglasila za barvo leta. Ker pa vemo, da je pri ustvarjalkah in ustvarjalcih akrilna barva na vodni osnovi med priljubljenejšimi, smo se osredotočili na omenjeni medij. Kot so zapisali v družbi Pantone, je koralna barva topla, nežna, nas navdaja z optimizmom in veseljem.

Uporabite akrilne barve za pohištvo

Koralna barva sodi med pastelne odtenke, ki so zadnje čase zelo modni. Če se boste odločili, da bi s pomočjo akrilne barve za pohištvo preoblekli kakšen del svoje opreme, potem ne boste zgrešili, če boste kombinirali z belo, zemeljskimi odtenki ali sivo. Zelo lepo se poda tudi k naravnim odtenkom lesa. Mogoče se del skrivnosti skriva v njenem zlatem podtonu (Pantone 16-1546 Living Coral), ki se spogleduje z zemeljskimi toni ter zato tako dobro pritiče omenjenim barvnim niansam.

akrilna barva na vodni osnovi
Koralni odtenki vsakdanjih predmetov

Vaša rešitev so lahko tudi akrilne barve za blago

Toda ne samo pohištvo, tudi drugi pridatki in površine v domu so lahko koralne barve. Preproge, okrasni dekor, vzglavniki, zavese… vsi ti predmeti v koralnih odtenkih, ki ne nadvladujejo ostalih tonov v stanovanju, bodo vanj vnesli prijetno svežino in bivanjsko izkušnjo. Naj spomnimo, da lahko pri materialih iz blaga uporabite akrilne barve za blago, ter tako na že obstoječe enobarvne površine dodatke samo detajle – seveda v koralni barvi.

Lani vijolična barva, leto pred tem živo zelena

Lansko leto je bila barva leta vijolična, ki pa nekako v notranjih dizajnih ni zaživela. Leto pred tem so v družbi Pantone razglasili za barvo leto živo zeleno, torej odtenek pomladno zelene (greenery). Pred tem sta bili barvi leta rožnata in svetlo modra. Gre za kompleksno študijo, ki zajema vsa področja družbenega življenja: modo, oglaševanje, socialne medije in celo politiko. Čeravno je bila prva barva leta razglašena že leta 2000, pa je »razglas« dosegel svoj namen šele po letu 2007. Od takrat dalje vsako leto, ko razglasijo barvo leta, družba Pantone ponudi javnosti tudi bogat spekter produktov tako v omenjeni barvi kot takih, ki jih je mogoče kombinirati z izbrano barvo.

Tag: akrilna barva na vodni osnovi

 

 

 

 

< Nazaj na postopke in ideje