Adventni venček za na vrata

13. 11. 2018

Adventni venček danes pozna tako rekoč celoten svet. Verni ljudje v njem vidijo simboliko adventa, ki ga odražajo štiri sveče, ateisti pa ga dojemajo kot prikupen aranžma, ki v spomin prikliče praznike. Če bomo izdelovali klasični adventni venček za na mizo ali adventni venček za na vrata, je smiselno, da ga izdelamo na začetku decembra. Zato je november kar pravi čas, da začnemo z nabiranjem materiali ali idej.

Izdelava adventnega venčka za na mizo

Adventni venček za na vrata
Osnove so lahko kovinske, iz lesa, slame, stiropora…

Pri njegovi izdelavi imate na voljo dve možnosti: ali ostanete zvesti tradiciji ali pa sledite domišljiji. Ne glede na to, pa v vsakem primeru potrebujete trdno jedro. To je lahko kovinsko, ki ga bodisi sami spletemo iz kolutov žice bodisi ga kupimo. Največkrat bodo kupljeni kovinski venčki imeli že nastavke za sveče. Lahko pa osnovo izdelamo iz lesa – leskove šibe, ki so dolge in prožne, bodo kot nalašč za tako opravilo. Tudi vrbove so odlične. Tisti, ki iz njih izdelujete velikonočne butare, boste vedeli o čem je govora. Nekateri okoli osnov dajo še slamo in povežejo z vrvico, da dobijo nekoliko debelejšo osnovo, ki pa jo kasneje s pridom izkoristijo, da vanjo zapičijo rastlinje. Kako polagamo vejice jelke na venček? Šopke vejic polagamo drugega za drugim okoli osnove in povezujemo z vrvico. Pazimo na enakomerno gostoto, da bo končni videz venčka čimbolj enakomeren.

Iščeš osnove za venček?

Kako namestimo sveče na adventni venček?

Če imamo kupljeno kovinsko osnovo, obstaja velika verjetnost, da ima že špice za namestitev sveč. Te segrejemo še preden nanjo namestimo vejice in nanje nataknemo sveče. Snamemo jih in jih odložimo za kasneje – toda sedaj imajo že luknje in jih bomo kasneje namestili brez težav. Kaj pa če venček nima špic? V tem primeru ste omejeni z višino sveče. Namreč edina tehnika, da bodo stale, je, da jih prilepite z vročo pištolo. Iz osnovne šole pa vemo, da bo v tem primeru najbolj stabilna nizka in debela sveča. Mogoče boste v kakšni bolje založeni trgovini našli nastavke za svečo, ki imajo rozeto s špico, spodaj pa dve žički, ki ju pritrdimo v ali okoli osnove. Takšno držalo ni samo lepo in očem všečno, pač pa tudi praktično – tako da priporočamo. Poleg sveč imamo v navadi, da na venček namestimo še kakšno pentljo, storž ali kaj podobnega.

Adventni venček iz naravnih materialov

Adventni venček za na mizo ali vrata je navadno izdelan iz naravnih materialov: kovinsko ali leseno ogrodje, naokoli pa jelka ali mah. Poleg sveč je dodanih še nekaj naravnih dodatkov, kot so pobarvani storži, kakšno zanimivo suho rastlinje in mogoče kakšen srebrn ali zlat prš s sprejem. Takšni venčki delujejo zelo domače in tradicionalno. Obstajajo pa tudi venčki iz umetnih materialov. V takem primeru je osnova venčka iz stiroporja, ki je za nekatere že dovolj zanimiva, da jo niti ne zakrijejo. Prebrizgajo jo na primer z belo grudičasto barvo, umetnim snegom, dodajo pest bleščic, kakšno pero, balonček… Drugi stiroporasto osnovo ovijejo s trakom, blagom ali filcem, na katerega nato lepijo in dodajajo umetne dodatke. V tem primeru si res lahko daste duška.

Adventni venček iz naravnih materialov
Adventni venček za na vrata

Evolucijsko gledano se je iz adventnega venčka za na mizo razvil adventni venček za na vrata. Ta čisto iz praktičnih razlogov ne vsebuje sveč, jih pa nekateri nakažejo s pentljami ali kakim drugim dekorjem. Adventni venček za na vrata ne bomo srečali samo v času adventa, marveč tudi v drugih letnih časih: na primer jeseni ali pa spomladi. Letnemu času je primerno tudi okrasje ter celo barve. Če na venčku prevladujejo zlate, srebrne, rdeče in zelene barve, bodo spomladi prevladovale bolj sveže zelene, rumene in bele. Jeseni pa se bo vse vrtelo v tipično jesenskih rjavih, rumenih in oranžnih tonih.

Kako obesiti venček na vrata?

Lahko uporabite kovinsko držalo, ki se ga je sprva dobilo samo v Ikei, sedaj pa ga dobimo tudi v drugih trgovinah. Gre za držalo, ki je, gledano prečno, v obliki črke S. Zgornji konec zataknemo za vrh vrat, spodnji pa za venček. Če pa si ne želite povzročati dodatnih stroškov, potem lahko obešanje opravite enostavno z nekoliko boljšo vrvico in poceni samolepilnim obešalom za brisače. Obešalo namestite obrnjeno na glavo na notranji strani vrat. Na kljukico nataknemo trak (naj bo širok), ki ga tako iz notranjih strani vrat vlečemo čez njihov rob (vrh) na zunanjo stran, kjer obesimo venček. Ključ je samo v temu, kot rečeno, da je držalo za brisače obrnjeno ravno obratno, kot smo vajeni. Lahko pa seveda namesto držala uporabimo kar žebljiček. Poskrbite samo, da bo dovolj močan, da bo držal adventni venček za na vrata (1).

Kako obesiti adventni venček

Adventni venček in njegov pomen

Adventni venčki so se pojavili v luteranski Nemčiji že v 16. stoletju, a dokončno obliko so dobili šele tri stoletja kasneje. Za očeta današnje oblike venčkov navajajo Johanna Heinricha Wicherna, nemškega protestantskega pastorja, ki je veliko delal z revnimi mešani. Med drugim je imel tudi šolo za revne otroke, kjer so ga ti v času pred prazniki nenehno spraševali, če je že božič. Zato je leta 1839 izdelal velik lesen obroč iz kolesa voza z 20 majhnimi rdečimi in štirimi velikimi belimi svečami. Bele sveče so prižigali med tednom in v soboto, večje bele pa ob nedeljah. Ta navada se je kmalu prijela še med ostalimi protestantskimi cerkvami v Nemčiji, seveda v nekoliko pomanjšani različici. Nemški katoliki so protestantsko tradicijo prevzeli v dvajsetih letih 20. stoletja, deset let kasneje tudi ameriški. Poti nazaj ni bilo več. Danes adventne venčke pozna tako rekoč celoten krščanski svet, vsaka veja vere v sebi lastni različici.
Adventni venčki so okrogli, kar naj bi simboliziralo neskončno božjo ljubezen, izdelani iz zelenja, ki ponazarja večno ljubezen do Boga. Tudi vsaka sveča ima svoj pomen: prva pomeni  upanje, druga mir, tretja veselje in četrta ljubezen.

Tag: adventni venček za na vrata

gašper

< Nazaj na postopke in ideje