• Menjava Cricut Maker rezila je opravilo s katerim se boste srečali slej kot prej. Vsako rezilo se čez čas skrha, nič drugače ni tudi pri Cricut Makerju. Če veliko delate z njim ali uporabljate debele materiale, bo čez čas treba zamenjati rezilo. V nadaljevanju vam bomo predstavili, kako se lotite menjave rezila. Brez skrbi, gre za enostavno opravilo.

  Kako veš, da je treba zamenjati Cricut rezilo?

  Prvi znak je scefran rez. Ta mora biti gladek, kot bi risali črte, brez zatrganin. Če je rezilo že močno skrhano, mogoče celo ne bo odrezalo do podlage. Skratka, ko nožek ne bo več delal, kot je na začetku, ko so bili rezi »kirurško natančni in ostri«, je treba razmisliti o njegovi zamenjavi.

  Kako dolgo bo nožek Cricut Makerja oster?

  To vprašanje nam stranke velikokrat zastavijo, a je nanj težko odgovoriti. Življenjska doba Cricut nožka je odvisna od frekvence uporabe in od vrste materiala iz katerega izrezujete. Nekateri materiali so bolj žilavi kot drugi. Na primer usnje je bolj »čikasto« kot karton, zato ga boste prej skrhali. Na Cricut-u pravijo, da je mogoče izrezati 80 pol kartona (vsak s štirimi črkami R, ki veljajo za zelo kompleksne), pa rezila še vedno ni treba zamenjati.
  Moje priporočilo: tako kot vsaka šivilja, ki uporablja ene škarje za blago, druge za papir, tretje za usnje … tudi vi uporabljajte en nožek za papir, drugega pa za druge materiale.

  To seveda ni nujno, boste pa na ta način imeli nožek za papir, s katerim boste najverjetneje največkrat izrezovali, najdlje oster.

  Kje lahko kupim nožek za Cricut Maker?

  Nožki za Cricut Maker so na voljo v naši ustvarjalni trgovini. Za nakup ni treba kupiti še ohišja (kit), potreben je samo nožek. Dolg je približno 2,5 cm, konica pa zavoljo varnosti zavita v belo snemljivo plastično ohišje. Zaradi slednjega nekateri včasih mislijo, da so prejeli samo kovinsko cevčico. Šele ko jim pojasnimo, da je zaščitna plastika snemljiva, sledi »aha« moment … Še opozorilo: nožek vedno vstavite v za to primerno ohišje. Drugače povedano: nožek za papir vstavite v ohišje (kit) za papir, nožek za blago v ohišje za blago … Vsako ohišje ima lastno vrsto rezila.

  Kako zamenjam rezilo Cricut Maker?

  - Odprite Cricut Maker.
  - Odpnite držalo B (desno držalo, levo držalo (A) je namenjeno za markerje)
  - Vzamemo ohišje z rezilom.
  - Pritisni na zgornji čep ohišja, da se pokaže rezilo.
  - Rezilo previdno povlecimo iz ohišja.
  - Na novem rezilu odstranimo bel pokrovček.
  - Previdno ga vstavimo v ohišje. Magnet ohišja bo rezilo samo povlekel v notranjost ohišja.
  - Ohišje vstavimo nazaj v držalo B.  


 • Video postopek:

 • Nožek sem vstavila, ali ga moram kalibrirati?

  Ko boste prvič uporabljali Cricut Maker, se bo rezilo samo kalibriralo. Zato za vsako naslednjo menjavo rezila kalibracija ni več potrebna. Priporočili bi jo le v primeru izdelave nalepk, kjer se mora potiskan del nalepke in izrezan del popolnoma ujemati. V takem primeru priporočamo, da za nožek izpeljete proces umerjanja. (1)

  Če imate kakršnokoli vprašanje glede Cricut Makerja, se obrnite na nas in z veseljem vam bomo pomagali. Na našem blogu so predstavljene že nekatere rešitve in predstavitve Cricut naprav, še več orehov pa boste lahko strli na uradni spletni strani Cricut.
  Pa prijetno ustvarjanje. 

  Vir (1): HeyLetsMakeStuff