Album za fotografije je lahko tudi malce drugačen. Klasičen foto album lahko nadgradimo, če ga izdelamo kot scrapbook. To pomeni, da vanj ne vložimo samo fotografij, ampak dodamo zraven še drobne zapise, papirčke, rožice, izrezke, gumbe, zavihke … Tako sestavljen album za fotografije je unikatna umetnina, ki jo je prijetno vzeti v roke, hkrati pa ima s številnimi dodatki še dodatno sporočilno vrednost. Razveseljeval vas bo še leta in leta po tistem, ko ga boste izdelali. Toda storimo še korak nazaj: ste vedeli, da je izdelava albuma prijetna? Nekateri proces nastajanja spominskega albuma označujejo kot terapijo. Med izdelavo dvigamo pajčolane pozabe, pod katerimi so skriti spomini. Hkrati pa ustvarjalni proces deluje pomirjevalno in osvobajajoče. 
V nadaljevanju vam bomo prikazali 20 idej za scrapbooke, albume za fotografije, ki jih s kančkom ustvarjalnosti izdelate sami. Boste videli, izdelava albumov je lahko prav prijetna, zabavna in ustvarjalna.


   
Če želiš unikaten album, narejen po tvoji meri, nas kontaktiraj!

Mini album

V nadaljevanju vam bomo prikazali 20 idej za scrapbooke, albume za fotografije, ki jih s kančkom ustvarjalnosti izdelate sami. Boste videli, izdelava foto albumov je lahko prav prijetna, zabavna in ustvarjalna. Kako ga izdelati, si oglejte tukaj.

Album za fotografije v obliki vodnega slapu

Primeren je za manjše fotografije (lahko, seveda, tudi za večje), ki je zelo pregleden. Imenujejo ga album »vodni slap«, saj so fotografije nanizane kot vodni slap. Na blogu Marje si lahko ogledate postopek, kako ga izdelati.Album kot dnevnik

Če vam gre dobro od rok pisana beseda in če radi rišete, lahko popotni fotoalbum dopolnite z lastnimi risbami in dopisi. Projekt resda zahteva veliko dela, a je izdelek na koncu neprecenljiv.

Album s črnimi stranmi

Nekateri se črnih albumov izogibajo, ker menijo, da so preveč morbidni. A če uporabite bela pisala in fotografije z belim robom, lahko nastane zelo eleganten fotoalbum, ki ga boste z veseljem poprijeli v roke.

Enostaven fotoalbum iz enega lista

Kot že pove njegovo poimenovanje, je izdelan iz enega lista. Potrebna sta samo dva reza z rezilom in nekaj prepogibov. Tovrstni album je lahko tudi dekorativni element v vašem stanovanju.

Album kocka

Album kocka je manjši fotoalbum, ki si ga lahko izdelate sami. Potrebuje malo večji barvni list, lepilo, nekaj okraskov. Fotografije morate seveda prilagoditi velikosti ploskev kocke. Na tej povezavi je lepo razložen celoten postopek izdelave.

Album harmonika v škatlici

Fotalbum v obliki harmonike (z zgibanimi listi) je zelo priljubljen. Lahko kot album uporabljate samo zgiban sistem, lahko pa vse skupaj zapakirate še v škatlico. Ta z nekaj vašega ustvarjalnega pristopa postane naslovnica fotoalbuma. Kako poteka izdelava fotoalbuma harmonika v škatlici? Oglejte si tukaj.

Visok fotoalbum

Nenavadna oblika albuma, ki pa je z domiselnimi serijami fotografij prav umetelen fotoalbum. Kljub manjši dimenziji še vedno dopušča prostor za vaš kreativni poseg. Izdelali so ga pri Chou & Flowers

Mini album v obliki mape

Lep spominski album, ki se zloži kot mapa ali kuverta. Na ta način je zaščiten pred zunanjimi vplivi, hkrati pa trakovi delujejo kot lepa dekoracija. Tovrstni album je lahko tudi lepo darilo, saj lahko v kakšen žepek stisnemo tudi evre. Povezava do izdelka: Hip Kid Club.


Album s spiralno vezavo

 V fotoalbum lahko predelamo kar klasičen zvezek s spiralo. Priporočamo, da izberete tistega, ki ima trde platnice in ne preveč strani, sicer bo njegova debelina narasla do te mere, da ga boste težko zaprli.

Mini album z rinčno vezavo

Zakaj bi komplicirali, ko pa lahko fotografije prilepite kar na manjše kartone, ki jih nato z obročkom povežete? Enostavno in hitro. Poskrbite le, da bodo barve čimbolj sinhrone. 

Vintage album

Vintage album iam pridih porumenelih fotografij. Prevladujoči toni segajo od sive in črne do rumene in rjave. Lepo izpade, če uporabljate belo pisalo. Največkrat ga uporabimo za zelo stare fotografije. Vir: Paper Skies and Hazel Eyeslo

Uokvirjen fotoalbum

Gre za mešanico med klasičnim fotoalbumom in spominsko škatlo. Fotografije lahko nalepimo ali natisnemo na podlago, jih uokvirimo in obesimo na steno. Lepi spomini si vedno zaslužijo mesto, kjer nas obkrožajo in spominjajo na tiste čase.


Mikro fotoalbum

Malo manj praktičen, a kljub temu zanimiv album, ki ni nič večji od obeska za ključe. Fotografije v njem so velike kot znamka, a s primerno dekoracijo albuma postanejo velike – vsaj v našem srcu. Izdelali so ga pri Pixie Hill.CD fotoalbum

Če zgoščenke (CD) povežemo s kovinskim obročkom in obdamo z dekorativnim papirjem, dobimo osnove za izdelavo albuma. Na tako nastale platnice lahko nalepimo fotografije, platnice pa okrasimo še z dodatnimi dekorativnimi elementi, kot so rožice, odtisti štampiljk, pentlje, nalepke … PocketFullofScrap.


Kamera album

Za tovrstni album je potrebno nekaj več ročne spretnosti, a s pravimi navodili, ki so jih pripravili pri Tara's Craft Studio ne bo težko. Fotografije namestite v harmonike kamere.Album za fotografije iz kart

Odslužene igralne karte lahko na enostaven način ponovno uporabite kot fotoalbum. Karte zagotavljajo že zanimiva ozadja in trdno podlago, potrebne je le še nekaj vaše ustvarjalnosti. Te so izdelali pri BellePapier