Vedno več čestitk izdelujemo s pomočjo kovinskih šablon, na štampiljke pa mogoče kar malo pozabljamo. Nekaj načinov barvanja smo že prikazali v preteklih objavah, pod spretnimi prsti Simone. Res je z barvanjem veliko dela, sploh, če želimo odtis pobarvati kar se da čimbolj realistično, tridimenzionalno. Najmanj dela bomo imeli s Copic markerji, s katerimi lahko naredimo zelo lepe prehode, saj ponujajo ogromno paleto barvnih odtenkov, konica flomastra je oblikovana kot čopič in tako uporabna tako za natančne kot tudi za večje poteze. Poleg tega so flomastri trajno obstojni (permanentni) in tako primerni tudi za barvanje drugih materialov, npr. skrčljive folije.Kaj potrebujemo? Copic markerje, vodoodporno blazinico za odtiskovanje (Versafine, StazOn) da se odtis ne bo razpackal v stiku s flomastrom, štampiljko, papir za odtiskovanje (oziroma papir, ki se ne svaljka), akrilni blok, Distress blaznice za senčenje, gobico za senčenje ali vatko, škarje.Tokrat sem nekaj Gašperjevih odtisov vključila v čestitke, na katerih je kanček beline in so tako kot nalašč tudi za naš novembrski izziv :)

MAV_1123 [ustvarjalni blog]

MAV_1118 [ustvarjalni blog]

MAV_1131 [ustvarjalni blog]

MAV_1134 [ustvarjalni blog]

MAV_1139 [ustvarjalni blog]

Ključno pri barvanju je igra svetlobe in sence. V bistvu je potreben občutek za trodimenzionalnost, ki ga dosežemo s temnenjem in svetlenjem, oziroma s puščanjem beline na najbolj izbočenih delih (npr. pri kolenu - če figura sedi). Meni to ni nikoli dobro šlo, čeprav priznam, da tudi vadila nisem.

MAV_1142 [ustvarjalni blog]

 

MAV_1144 [ustvarjalni blog]

MAV_1128 [ustvarjalni blog]

Drugačen učinek dobimo tudi, če odtis izrežemo tako, da pustimo malo belega robu. Pri tem odtis bolj izstopa, saj bel rob pri črnem odtisu deluje kontrastno. Hkrati lahko uporabimo še 3D lepljive penaste kvadratke s katerimi odtis dvignemo od podlage.

MAV_1137 [ustvarjalni blog]

Ta spodnji odtis je pobarval Jakob, že lansko leto, in sicer z vodnim čopičem. Priznam, da je super uspelo, čeprav je celoten odtis prebarvan s sivimi odtenki. Na koncu sem ga obrezala in še osenčila po robovih z distress blazinico, s katerim sem prav tako dosegla globinski izgled motiva.

MAV_1133 [ustvarjalni blog]

Na hitro ponovimo kako izdelamo 3D učinek: - na najbolj izbočenih delih odtisa ne pobarvamo, pustimo belo - odtis obstrižemo z nekaj milimetrskim belim robom - pod odtis nalepimo 3d kvadratke in ga dvignemo od podlage - odtis osenčimo po robovihZdaj pa veselo na delo :)