3D skulpura – Speča vila

16. 2. 2013
Gašper se je tokrat preizkusil v 3D skuplturah. Že dolgo časa je deklica počivala v tem praznem kozarcu in čakala na preobrazbo. Če bi radi tudi vi naredili kaj podobnega, poglejte navodila Ustvarjalnega dotika 🙂  
Material: 

– kozarec za vlaganje
– figura speče vile ali druga 3D skulptura 
– akrilne barve za figuro
blago ali juta
vrvica ali trak
– mah ali islandski lišaj
3D rožice iz papirja
izrezki (metulji ali druge živali)
polovični kristalčki

Orodje
– škarje
– pinceta
lepilo
– vroča pištola

1. Z milom operite in dobro obrišite kozarec za vlaganje, da na notranji strani ne bo nikakršnih madežev. Med procesom izdelave projekta je namreč vsako čiščenje notranje stene stekla vse prej kot lahko opravilo, saj se moramo izogibati krhkim skulpturam. 

2. Na dno posode položite mah, če pa ga slučajno nimate, pa lahko tudi islandski lišaj, ki ga najdete v bolje založenih cvetličarnah in sorodnih trgovinah. Priporočam vam, da ga na dno posode prilepite kajti ne bi si želeli, da se z vsakim premikom kozarca, zaziba, ali bog ne daj premakne tudi notranja zelena plast. Mi smo lišaj prilepili na dno z vročo pištolo. 
3. Nato smo na zeleno plast položili vilo in začeli s postavljanjem okrasnega cvetja in drugih dekorativnih dodatkov. Ker se lahko zgodi, da nam postavitev ni všeč, odsvetujem, da vilo takoj prilepite na podlago. Raje najprej okoli nje postavite večino želenih dodatkov in ko menite, da ste na pravi poti, potem namažite še spodnjo površino vile z vročo pištolo in jo močno pritisnite na podlago. 4. Nato lahko nadaljujete z detajli, kot na primer z dodajanjem polovičnih kristalčkov po zeleni podlagi ali pa lepljenjem metulja na rožico. 
Priporočam uporabo lepila Dovecraft, iz več razlogov. Prvi je ta, da zelo trdno prime in to že v nekaj minutah. Poleg tega je zelo gost, kar pomeni, da vam ne bo tekel na vse konce, obenem pa bo, ko se bo strdil, postal prozoren. Z njim smo v podlago zalepili vse rožice, kristalčke in metulje. 

5. Za lažje postavljanje drobnih predmetov v kozarec uporabljajte pinceto. Tisti, ki je niste vajeni, boste sprva nekoliko okorni, a vaja dela mojstra in videli boste, da je pinceta v tem primeru orodje na mestu. Doseči skrite delce z lastnimi prsti ni vedno mogoče, lahko pa se celo primeri, da del krhkega vilinskega sveta podremo. 6. Ko smo zadovoljni s postavitvijo, lahko kozarec pokrijemo s kosom blaga. Ko boste rezali okrogel izrez za pokrov, vedno režite vsaj tri do pet centimetrov večji premer kot ga ima kozarec. Zavežite ga s trakcem ali surovo vrvico, nanj pa dodajte še kakšen okrasek. 
< Nazaj na postopke in ideje

Izdelki, ki smo jih uporabili